Bra att veta om du blir sjuk utomlands

Att bli sjuk eller drabbas av en skada på utlandsresan kan vara en jobbig upplevelse. Här får du råd om du eller någon i familjen behöver vård på resan och vad som gäller i din reseförsäkring.

Vid skada eller sjukdom – kontakta SOS International

Om du eller någon i familjen drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom när ni är utomlands ska du kontakta SOS International direkt. Då kan du snabbare få rätt hjälp från början.

Du som är kund hos oss kan komma i kontakt med SOS International genom att klicka här Länk till annan webbplats. och få hjälp om du blivit sjuk eller skadat dig på utlandsresan. Du kan också få hjälp att hitta närmaste sjukhus som är rekommenderat av SOS. Vill du hellre kontakta SOS på telefon så ringer du +46 770 16 02 02.

Det här täcker din hemförsäkring på resan

Reseförsäkring ingår i vår hemförsäkring. Med den kan du och dina familjemedlemmar få ersättning för bland annat:

  • Akut sjukdom eller skada. Vi ersätter kostnaden för exempelvis vård och läkemedel om du blir akut sjuk eller om du skadar dig på resan. Om du blir sjukskriven eller intagen på sjukhus i mer än två dagar kan du även få ersättning för förlorade semesterdagar.
  • Akuta tandbesvär. Om du skulle behöva akut behandling hos tandläkare på resmålet kan du få ersättning med upp till 5 000 kronor.
  • Hemtransport på grund av sjukdom. Försäkringen ersätter hemtransport om du inte kan resa hem som planerat. Om du behöver resa hem på annat sätt ska du alltid kontakta SOS International för att få kostnaden godkänd.

extra reseskydd ger ökad trygghet det här ingår

Att behöva avbryta en resa du har sett fram emot är såklart tråkigt. Om du skulle bli sjukskriven eller beordras att vila på rummet under mer än halva restiden kan du med ett extra reseskydd i din hemförsäkring få en ersättningsresa. Har du även en djurförsäkring hos oss? Då kan du också få ersättning för en ny resa om du missar mer än halva resan på grund av att du behöver åka hem till ditt allvarligt sjuka husdjur.

Bra att veta om du behöver uppsöka sjukvård på resan

För att kunna få ersättning för utlägg och vård utomlands behöver du:

  • Spara alla handlingar och kvitton.
  • Se till att du får ett läkarintyg som bekräftar diagnos, antal sjukdagar och vad läkaren ordinerar, till exempel vila på rummet.
  • Göra en skadeanmälan. Den kan du göra direkt på vår webbplats.

Tips! Om du behöver uppsöka sjukvård är det bra att ha med dig ett servicekort. ​Servicekortet kan du enkelt skriva ut direkt från vår sajt och innehåller kortfattad information om hur din reseförsäkring gäller på både svenska och engelska. Där hittar du också tips på vad du behöver tänka på om något skulle hända och kontaktuppgifter om du behöver hjälp akut.

Om du ska resa till ett annat EU/EES-land ska du ta med dig ett EU-kort (europeiskt sjukvårdskort) som du beställer från Försäkringskassan. Då kan du ha rätt till vård på samma villkor som de som bor där.