Se upp i backen – tips för en säkrare dag på skidor!

Sol och gnistrande snö är som upplagt för en härlig dag i skidbacken. För att du och familjen ska kunna njuta fullt ut av farten har vi samlat några säkerhetstips som gör er tryggare på skidresan.

För många är skidsemestern årets höjdpunkt och visst är det en härlig frihetskänsla att susa nedför backen med vinden i ansiktet. Kanske är det något som hela familjen gör under barnens sportlov eller påsklov. Utförsåkning är en aktivitet som både barn och vuxna kan ha glädje av, men som vi alla vet är alpin skidåkning inte helt ofarligt. Här är några tips på hur du kan tänka för att undvika tråkiga olyckor och skador under skiddagen.

  • Använd alltid skidhjälm. Att ramla eller krocka i backen kan leda till allvarliga och långdragna huvudskador. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren skidåkare ska du självklart ha en hjälm på huvudet när du åker skidor. För optimalt skydd är det viktigt att hjälmen har en perfekt passform och är CE-märkt. Hjälp barnen justera med remmen och se till att den är ordentligt knäppt under hakan.
  • Kläder efter väder. Väderförhållandena kan växla snabbt i fjällvärlden och sol kan snabbt övergå i snö och blåst. Genom att klä er enligt lager på lager-principen är det enklare att reglera klädseln efter vädret. Se också till att ha bra skidhandskar som håller händerna varma och torra.
  • Följ skyltarna. Skyltar och anvisningar som finns på skidområdet är där för allas säkerhet. Att exempelvis sicksacka i skidspåret under uppfärd med släpliften eller att åka ner i en avstängd nedfart kan vara farligt och är inte tillåtet. Välj en backe som passar dig bäst efter svårighetsgrad och glöm inte att informera barnen om vilka regler som gäller.
  • Visa hänsyn. Att vara uppmärksam på andra skidåkare är viktigt för att undvika olyckor. Tänk på att det finns gott om nybörjare och barn i backen som kan behöva mycket svängrum så håll ett bra avstånd. Om du måste stanna i backen är det viktigt att ställa dig på en plats där du syns väl och inte står i vägen för skidåkarna bakom.
  • Håll koll på varandra. Kalla vindar och fart ökar risken för köldskador som börjar med att huden blir vit och kall. Titta på barnens näsa, öron och kinder samt kontrollera att de kan röra fingrar och tår. Genom att pausa regelbundet inomhus och fylla på med energi under dagen minskar risken för köldskador.
  • Lyssna på kroppen. Det där med att skippa sista åket är en gammal sanning som kan vara klokt att ha med sig under skiddagen. Trötthet ökar risken för olyckor så se till att lägga av i god tid innan krafterna tagit slut och njut av den sköna känslan som infinner sig efter en aktiv dag ute i friska luften.

Skaffa en bra försäkring

Tyvärr är det lätt hänt att råka ut för olyckor vid utförsåkning. Om oturen skulle vara framme är det klokt att ni som är vuxna har en bra sjuk- och olycksfallsförsäkring eller en olycksfallsförsäkring. Med barn- och ungdomsförsäkring till barnen är hela familjen tryggare på skidresan.

Vi hoppas ni får en härlig skidsemester!

Mer att läsa