Bilbarnstol, babyskydd eller bälteskudde - så sitter barnet bäst i bilen

För att ett barn ska sitta säkert i bilen behövs andra skydd än för en vuxen. Men vad innebär de olika varianterna av bilbarnstol? Och när är det dags att byta? Vi reder ut begreppen!

Barn som är kortare än 135 centimeter ska enligt lag använda någon form av bilbarnstol, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Här beskriver vi när du ska använda vilken av dem. Ta del av vår guide så kan ditt barn åka både tryggt och bekvämt.

KOM IHÅG:

  • Välj en bilbarnstol som är Europagodkänd och E-märkt
  • Följ alltid de anvisningar och rekommendationer som hör till just den modell du valt.
  • Upp till femårsåldern sitter barnet säkrast bakåtvänt.
  • Koppla ur krockkudden om barnet sitter i framsätet.

BABYSKYDD - FÖR DE ALLRA MINSTA

Bebisens första bilstol kallas babyskydd. Där kan barnet sitta tryggt och säkert från födseln och upp till cirka nio månader, lite beroende på barnets längd. Ett babyskydd är alltid bakåtvänt och sitter fast i bilen med hjälp av bilbälte eller en ISOFIX-bas. Båda varianterna är lika säkra.

BAKÅTVÄND BILBARNSTOL - 0-5 ÅR

När barnet kan sitta själv utan stöd börjar det bli dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Upp till minst fyra års ålder är bakåtvänt det säkraste möjliga valet och ger barnets nacke bäst skydd vid en plötslig inbromsning eller krock. Barnet sitter fast med det bälte som hör till stolen.

FRAMÅTVÄND BILBARNSTOL - BÄLTESKUDDE ELLER BÄLTESSTOL

Tidigast i fyraårsåldern är det läge för barnet att åka framåtvänt. Sedan ska en bältesstol eller bälteskudde användas till barnet är 10-12 år gammal. Stolen eller kudden höjer upp barnet så att bältet hamnar rätt; det ska ligga mitt på axeln och över bröstben och höft. Skillnaden mellan bälteskudde och -stol är framförallt att stolen ger bättre stöd för barnet.

SÅ VET DU NÄR DET ÄR DAGS ATT BYTA BILBARNSTOL

Följ alltid stolens rekommenderade vikt- eller längdgräns. När gränsen är passerad är det dags att byta. Men det finns också några andra saker att tänka på.

  • Babyskyddet har gjort sitt när barnets huvud sticker upp ovanför kanten.
  • En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen när en tredjedel av barnets huvud når ovanför ryggstödet.
  • Har bilbarnstolen varit med om en olycka ska den bytas ut direkt.

ÄR DU RÄTT FÖRSÄKRAD?

Se till att både familjen och bilen är rätt försäkrade. Dina Försäkringar har de nöjdaste privatkunderna i branschen, enligt Svenskt Kvalitetsindex. Ta en närmare titt på vår barnförsäkring och bilförsäkring.