Skriv ett avtal och anmäl ägarbyte när du säljer bilen

På en glödhet begagnatmarknad finns det en risk att bli lurad. För att affären ska vara trygg behöver du upprätta ett köpeavtal och anmäla ägarbyte. Här reder vår motorexpert Victor Öberg ut begreppen.

Begagnatmarknaden är stekhet! Speciellt nyare bilmodeller säljs rekordsnabbt och till höga andrahandspriser. Innan du lägger ut bilen till försäljning finns det saker du bör ha koll på.

- När du säljer bilen privat eller via en förmedlare rekommenderar jag verkligen att du skriver ett tydligt köpeavtal. Även om det inte är ett lagkrav undviker du missförstånd och klagomål efteråt oberoende av vem som är motpart om bilen skulle krångla, säger Victor Öberg, produktspecialist motor på Dina Försäkringar.

Så upprättar du köpeavtal

  • Skriv ett ordentligt köpeavtal där allt som du och köparen kommer överens om tas upp. Konsumentverket har en standardmall på köpekontrakt Länk till annan webbplats. för bil som med fördel kan användas.
  • Läs igenom avtalet noggrant och gör de ändringar som behövs för att kontraktet verkligen ska återge allt som ni kommer överens om.
  • Informera köparen i kontraktet om kända fel och vilken utrustning som medföljer.
  • Upprätta kontraktet i två likalydande exemplar och behåll varsitt.
  • Avtala särskilt om fordonsskatten vid behov, eftersom det kan påverka värdet en hel del beroende på vilken bil du säljer.
  • Det smidigaste sättet för betalning av bilen är betaltjänsten Swish om det rör sig om en mindre summa.

Tänk på: Om du använder en bilförmedlare vid försäljningen bör du vara mycket noga med uppdragsavtalet och hur det är formulerat, till exempel avseende avgifter och provisioner.

Anmäl ägarbyte

Det är viktigt att kontrollera vem du säljer bilen till. Begär därför alltid legitimation av köparen och anteckna uppgifterna. Oavsett om du säljer bilen privat eller via en bilfirma ska du anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen. Det gör du enklast och smidigast i deras app ”Mina Fordon” där vissa viktiga uppgifter kontrolleras automatiskt. Du får också direkt besked om ägarbytet gått igenom eller inte.

- Ägarbytet kan också göras genom att använda den fysiska ägarbyteshandlingen som du och köparen bör posta tillsammans direkt i samband med försäljningen. Du behöver inte avsluta din bilförsäkring. Detta görs automatiskt när vi får information om ägarbytet, avslutar Victor.

Du glömmer väl inte bilförsäkringen?

Om du har ersatt din gamla bil med en ny är det viktigt att du skaffar en bilförsäkring direkt när du blir ägare. Hos oss kan du skräddarsy din bilförsäkring och på så sätt se till att du får exakt det försäkringsskydd du och din bil behöver.

Mer att läsa