Hur ofta ska man serva bilen? 3 starka skäl att göra det regelbundet

Med jämna mellanrum lyser servicelampan och det är dags att köra till verkstaden. Även om du upplever att bilen rullar som den ska är det en bra investering. En bil som servas regelbundet är både billigare i drift och säkrare - dessutom gäller då din bilförsäkring fullt ut.

Hur ofta behöver jag serva bilen är en vanlig fundering hos bilägare. Ett enkelt sätt att ta reda på det är att kolla i bilens instruktions- och servicebok, eller bilens elektroniska serviceinformation. Där kan du se vad biltillverkaren rekommenderar och tidigare serviceintervaller om den haft tidigare ägare.

Normalt ska du lämna in bilen en gång per år, men kör du längre sträckor kan du behöva göra så kallad mil-service efter cirka 1 500 mil. Tänk på att olika biltillverkare kan ha olika rekommendationer, beroende på bilmodell, drivmedelstyp med mera.

Därför ska du serva bilen regelbundet

1

Du får en säkrare bil

Att råka ut för ett motorhaveri på vägen är både jobbigt och stressande och kan innebära fara för både dig andra trafikanter. Regelbunden service minskar risken för skador och du kan känna dig tryggare när du kör på vägarna.

2

Service är en investering

Att lämna in bilen till en verkstad kostar en del, men i långa loppet är det billigare att byta ut slitna komponenter, så att till exempel motorn inte blir skadad. Dessutom bidrar servicen till att din bil blir mer effektiv, vilket gör att bränslekostnaderna kan minska. En välskött och servad bil har också ett bättre andrahandsvärde.

3

Försäkringen gäller fullt ut

I vår bilförsäkring får du ersättning för bland annat maskinskada som inträffar när bilen är yngre än åtta år och inte körts mer än 12 000 mil. Men om du inte utför service enligt tillverkarens rekommendationer kan ersättningen påverkas om det till exempel blir fel på motorn.

Service du kan göra själv på din bil

Mellan servicen hos verkstaden finns den vissa saker du göra själv, som till exempel:

  • Kontrollera spolarvätskan och fylla på med jämna mellanrum.
  • Byta till vinter- och sommardäck. Det enda du behöver är domkraft och ett fälgkors, hjulmutternyckel eller liknande. Glöm inte att kontrollera däckens mönsterdjup och att de är i bra skick.
  • Kolla motoroljan och fyll på så att den ligger mellan min- och maxtecken.
  • Byta olje- och luftfilter. Oftast kräver det bara några få verktyg och är enkelt gjort.

Mer att läsa