Sänka värmen i vinter? Gör så här för att undvika skador

Höga elpriser gör att många funderar på hur de kan spara el i vinter. Men kom ihåg att när temperaturen sjunker ökar risken att huset drabbas av frysskador vilket kan bli både besvärligt och kostsamt. Här är några tips på hur du kan undvika problem.

  • Om du sänker värmen i källare och förråd, se till att ha tillräcklig värme för att undvika att vattenledningar eller annat frostkänsligt fryser sönder.
  • Investera i en frostvakt eller elelement som slår igång vid riktigt låga temperaturer och skyddar de områden där du har vatten.
  • Om du har en pool eller ett spabad, se till att det är tillräckligt uppvärmt. Det är svårt att tömma dem helt på vatten så slår du av värmen riskerar du frysskador.
  • Ta bort alla trädgårdslangar från kranar på väggen för att undvika frysskador där.
  • Om du har ett fritidshus som du stänger över vintern, stäng av allt vatten och töm alla system ordentligt och på ett riktigt sätt för att förhindra frysning. Är det uppvärmt kan du ha vatten kvar i systemet, men stäng av huvudledningen. Skulle något gå sönder fortsätter inte vattnet att pumpas ut.

Vi har samlat fler nyttiga tips om hur du undviker skador. Läs bland annat om säker vedeldning, hur du vintersäkrar fritidshuset, men även vad du inte bör göra för att minska elkostnaden.

Om olyckan ändå skulle vara framme är det tryggt att ha en bra hemförsäkring som täcker kostnader för eventuella skador.