Det gröna kortet – för en tryggare semester på hjul

Funderar du på att åka utomlands med bil, husbil eller motorcykel i sommar? Då är det viktigt att ta med dig registreringsbeviset. I vissa länder kan du även behöva ett så kallat Grönt kort som bevisar att ditt motorfordon har en gällande trafikförsäkring. Här berättar vi mer om vad som gäller.

Att kunna ta dagen som den kommer och uppleva nya platser på hjul är ett härligt sätt att semestra på. Innan du ger dig iväg kan det vara bra att se över alla papper. Om du ska köra med din bil, motorcykel eller husbil på vägarna i Europa behöver du, förutom ett giltigt körkort, ta med dig registreringsbeviset. Se också till att fordonet har allra minst en gällande trafikförsäkring. Denna ger ersättning till ”tredje man” för sak- eller personskador om olyckan skulle vara framme. En bra bilförsäkring, husbilsförsäkring, eller mc-försäkring ger en extra trygghet på resan.

I vissa länder måste du även ha ett så kallat Grönt kort för att få köra i landet. Kortet bevisar att ditt motorfordon har en trafikförsäkring som är betald.

Glöm inte att kontakta oss för att beställa ditt kort i god tid före avresan, så du hinner få kortet innan du rullar iväg.

Vad är ett Grönt kort?

Kortet är ett internationellt bevis på att ditt motorfordon har en gällande trafikförsäkring. På Trafikförsäkringsföreningens webbplats Länk till annan webbplats. hittar du en helt uppdaterad lista på länder som omfattas.