Om du får problem till sjöss – vi hjälper dig

Sommaren är den bästa tiden att upptäcka nya hamnar och vikar längs våra kuster och sjöar. Oavsett om du tar dig fram med motorbåt eller segelbåt rekommenderar vi att du har en bra båtförsäkring och skaffar dig relevant sjökunskap. Här har vi listat vanliga problem du kan råka ut för till sjöss och hur du kan tänka för säkrare båtturer.

Bensin- och motorstopp på sjön

Att bränslet tar slut eller att få motorproblem på sjön kan vara mycket besvärligt. Om motorn inte startar kan vi hjälpa dig att få prata med en motortekniker och om det inte hjälper kan du få hjälp att bogsera båten till en reparatör som kan titta på motorn. Och skulle du få slut på bränsle kan vi också se till att du får en dunk med reservbränsle transporterad till dig.

Det blåser upp

Som alla båtägare vet kan väderförhållanden skifta snabbt på sjön. Plötsligt slår vinden om och ökar i styrka, vilket kan leda till att du får svårigheter att förtöja båten eller blir inblåst i en hamn. För att du inte ska råka ut för några överraskningar kan du även få information om sjöväder så att du är förberedd om det kommer sämre väder.

Grundstötning

Till sjöss finns det många grynnor att hålla reda på. Om du skulle gå på grund och inte kan ta dig loss från grundet kan vi hjälpa till att dra dig loss. Går båten sönder så gäller försäkringen även för det.

Ring oss dygnet runt

Får du problem på sjön och behöver hjälp, ring 0770-160 208, dygnet runt och alla dagar.

Tänk på! Om det värsta skulle hända och någon blir allvarligt skadad eller båten tar in vatten eller börjar brinna är det viktigt att du larmar 112 omgående för hjälp.

Tips för säkrare båtturer

Även den mest sjövana kan råka illa ut på sjön. För att minska riskerna till sjöss och kunna njuta fullt ut av båtturerna rekommenderar vi att du:

  • Skaffar dig lämplig sjökunskap.
  • Lär känna din båt ordentligt och kontrollera att allt från motor till elektronik funkar som det ska.
  • Ser till att du har brandsläckare, första förband, en extra dunk med bränsle, verktygslåda och extra tampar ombord.
  • Kollar väderleken innan du kastar loss.
  • Ser till att mobiltelefonen är fulladdad och finns nära till hands under färd.
  • Alltid använder flytväst, gäller både dig och din besättning.
  • Håller ordentligt avstånd och visar hänsyn till andra båtar.


Vi hoppas att du får många härliga båtturer i sommar!

Mer att läsa