Viktigt att tänka på när du väljer flytväst

Att använda flytväst räddar många liv varje år. Men det är inte bara små barn som behöver hjälp med att flyta. Även simkunniga kan få problem om de hamnar i vattnet. Här har vi listat några värdefulla tips hur du kan tänka när du ska skaffa flytväst till dig och ditt barn.

Under varma sommardagar passar många på att åka ut med båten och njuta på sjön. Att använda flytväst är en billig livförsäkring för både dig och dina passagerare. En flytväst ger även en trygghet för både dig och ditt barn om ni ska fiska från klippor eller leka vid vattnet.

Tänk på: Använd alltid flytväst när du är i en båt, oavsett hur lång eller kort sträcka du åker. Det här gäller alla – barn, ungdomar, vuxna och äldre. Och låt flytvästen vara på när barnen leker på bryggan.

Vilken slags flytväst ska jag köpa?

Innan du köper en väst kan det vara bra att fundera igenom vem som ska använda flytvästen. Är personen simkunnig och har vattenvana? Vid vilka tillfällen ska den användas? Den som inte kan simma ska alltid använda räddningsväst.

Oavsett vilken typ av flytväst du väljer är det viktigt att tänka på det här:

  • Se till att västen har en perfekt passform. En flytväst ska sitta bekvämt och inte glida runt på kroppen. Var noga med att grenbandet sitter bekvämt.
  • Västen ska vara CE-märkt. Alla flytvästar som säljs i Europa ska ha en CE-märkning som intygar att den uppfyller lagstiftningens krav gällande bland annat flytkraften.
  • Kontrollera uppblåsbara flytvästar regelbundet. Om du väljer en väst som fylls med luft när de hamnar i vattnet ska du kolla att den är intakt före varje användning.

Tips: Välj en lysande färg. Om olyckan är framme och du hamnar i vattnet är det lättare för ditt sällskap och andra båtar att upptäcka dig om västen har en skrikig färg.

Viktigt att tänka på när du väljer flytväst för ditt barn:

  • Barn ska ha en räddningsväst. Du känner igen den på den stora kragen som hjälper barnet att ligga rättvänt i vattnet. Den har också starka färger, ofta gul eller orange.
  • Västen ska vara CE-märkt.
  • Västen ska vara anpassad för barnets vikt och ha perfekt passform med ett grenband. Den ska också vara utrustad med en visselpipa.

Tips: Låt barnet testa att ha flytvästen på sig i vattnet och blåsa i visselpipan. Då är både du och barnet bättre förberedda om något skulle hända.

Du och ditt barn är väl försäkrade?

Om olyckan skulle vara framme är det viktigt med en försäkring. Vår sjuk- och olycksfallsförsäkring ger ersättning om du ligger på sjukhus, men också om du drabbas av bestående skador. Med vår barnförsäkring får ditt barn ett ekonomiskt skydd dygnet runt om barnet råkar ut för en olycka eller blir sjukt.

Mer att läsa