Bra att ha koll på för en lyckad och säker båtsemester

Att semestra med båten och njuta av solen och varma vindar till havs är det många båtägare som längtar efter. Oavsett om du är sjövan eller nybörjare kan det vara bra att gå igenom sjövett och regler innan du kastar loss från bryggan. Här har vi samlat några goda råd som höjer säkerheten och trivseln till sjöss.

Ha koll på sjöreglerna

Höger eller vänster om det gröna sjömärket? Hur funkar sjökortet i mobilen? Och vem väjer för vem? Bra sjömanskap är a och o för en njutbar båtsemester och minskar risken för tråkiga skador. Enligt sjölagen ska den som färdas på vatten visa hänsyn till sin omgivning. För att kunna göra det behöver du kunna navigera säkert och ha koll på väjningsregler samt fartbegränsningar i de vatten du åker med båten. Tänk på att kravet på hänsyn är extra stort om du kör motorbåt. Är du en ovan båtförare kan det vara bra att ta ett förarintyg. Då får du kunskap om hur du på bästa sätt kan manövrera en båt och navigera med sjökort.

Packa organiserat och säkert

Att få plats med alla saker på en liten yta har sina utmaningar, men med klok planering går det att stuva in det mesta i båten. Som vi alla vet kan vädret ändras snabbt på sjön så se till att packa ned kläder för regn och kyligare dagar samt pyssel och spel om du har små gastar ombord. För säkerheten ska det såklart finnas förbandslåda, flytvästar, livboj och allra minst en brandsläckare ombord så att du snabbt kan agera om olyckan är framme. Glöm inte att packa undan varorna och sakerna så att de inte far runt i båten under färd.

Regler vid förtöjning

Att lägga till vid en varm klippa i solnedgången och somna till ljudet av skvalpande vågor är något av det bästa med att äga en båt. Den svenska allemansrätten ger dig en stor frihet att gå i land och förtöja båten tillfälligt vid en mysig ö eller brygga. Grundregeln vid förtöjning är att inte störa eller förstöra för markägaren eller de boende där. Om du är osäker är det bäst att fråga om lov först så slipper du flytta båten när ni slagit läger för natten. Tänk på att det kan finnas särskilda förbud mot att ankra och bada i vissa skyddsområden. På Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats. kan du hitta karta över nationalparker och skyddade områden.

Håll koll på vädret och skaffa en bra båtförsäkring

Även om det är molnfritt och inte en krusning på sjön när du lättar ankar kan det snabbt blåsa upp till havs, så se till att ta del av sjörapporter regelbundet. Om olyckan mot förmodan skulle vara framme och du har din båt försäkrad hos oss ingår assistans dygnet runt alla dagar. Det innebär att du kan få hjälp med lossdragning, bogsering till närmaste reparatör, transport av bränsle eller motorkonsultation via telefon. Du kan även få information om till exempel sjöväder och broöppning. Här kan du läsa mer om vår båtförsäkring.

Vi önskar dig och din besättning en underbar båtsemester!

Mer att läsa