Dolda felförsäkring - en trygghet för dig som säljer valpar

Ska du föda upp en valpkull? Vad roligt! Glöm inte att teckna en dolda felförsäkring som ger trygghet om det skulle visa sig att valpen har dolt fel. Här svarar vi på vanliga frågor gällande dolda fel och försäkringar.

Att låta sin tik få valpar är spännande, men innebär också ett stort ansvar. När du säljer en valp kan du bli skyldig enligt konsumentköplagen att ersätta köparen om det skulle visa sig att valpen har ett dolt fel. Därför är det viktigt att vara rätt försäkrad.

Dolda felförsäkring för dig som uppfödare

Om du är hunduppfödare med kennel registrerad hos Svenska Kennelklubben ingår försäkring för dolda fel i kennelförsäkring för de valpar som är försäkrade hos oss.

Föder du upp enstaka valpkull kan du teckna en dolda felförsäkring till din vanliga hundförsäkring från det att din försäkrade tik fyllt ett år. Försäkringen ger en extra trygghet om det skulle visa sig att köparen upptäcker en dold defekt eller sjukdom på hunden som du är ersättningsskyldig till.

Vad innebär dolt fel på hunden?

Med dolda fel menar vi defekt eller sjukdom på valpen som börjat utvecklas före veterinärbesiktningen och överlåtelse till den nya hundägaren, men där symtomen börjat visa sig först senare. Exempel på dolt fel kan vara vattenskalle, kongenialt diafragmabrock och missbildningar på inre organ.

Vår försäkring för dolda fel

  • Ersätter veterinärvård och livförsäkring upp till 20 000 kronor för varje valp.

För att försäkringen ska gälla:

  • Ska valpen vara veterinärbesiktigad och ha försäkrats in med ett anmärkningsfritt veterinärintyg som inte är äldre än sju dagar från när du sålt och levererat valpen.
  • Ska sjukdomen eller defekten börjat utvecklas före veterinärbesiktningen, men upptäckts efter att köparen tagit hem valpen.

Viktigt att känna till är att oavsett när sjukdomen eller defekten upptäcks är det veterinären som avgör om det är ett dolt fel eller inte.

Försäkring mot dolda fel för dig som köpare

Om din hund varit försäkrad oavbrutet hos oss före fyra månaders ålder kan du ha rätt till ersättning för dolda fel på valpen genom din hundförsäkring.