Tips för en rolig och säker bilsemester utomlands

Planerar du en längre resa med bilen nere på kontinenten i sommar? Att semestra med bil ger en speciell frihetskänsla och är ett enkelt sätt att ta sig fram och upptäcka nya platser på. Ta hjälp av våra checklistor som gör din bilsemester utomlands både säkrare och enklare.

Innan du reser iväg

Med rätt förberedelser blir timmarna på vägen något att njuta av och en minst lika viktig del av semestern som själva målet.

  • Planera din färdväg. Visst går det fort att ta motorvägen, men att prova småvägar kan leda till nya upptäckter och gör själva resan till en upplevelse. Kanske hittar du ett nytt smultronställe längs vägen?
  • Kolla upp reglerna. Trafikregler kan skilja sig mellan länderna. I EU-kommissionens app Åka utomlands Länk till annan webbplats. kan du få information om viktiga trafikregler i samtliga EU-länder.
  • Se över alla papper. Om du ska köra med din bil eller husbil på vägarna i Europa behöver du, förutom ett giltigt körkort, ta med dig registreringsbeviset. I vissa länder måste du även ha ett så kallat Grönt kort för att få köra i landet. Kortet bevisar att ditt motorfordon har en trafikförsäkring som är betald. Beställ Grönt kort och läs mer om hur det fungerar

Kontrollera bilens säkerhet och gör bilen redo

Att få motorstopp längs vägen är aldrig roligt. Genom att göra en grundlig koll av bilen på verkstaden innan du kör iväg kan du känna dig tryggare på vägarna. Passa på att åtgärda småskador som till exempel stenskott innan du ger dig iväg. Och glöm inte att kolla upp hur din bilförsäkring gäller.

Det här kan du göra själv:

  • Fyll upp tanken och kontrollera och fyll på spolarvätska, kylarvätska och motorolja.
  • Kontrollera i förväg att allt funkar som det ska och varför inte ge bilen en invändig storstädning.
  • Ta med extra säkerhetsutrustning. Krav och regler på säkerhetsutrustning kan skilja sig mellan länder. Utöver en varningstriangel kan det vara bra att packa ner första hjälpen-kit, reflexväst, brandsläckare och extra lampor i bilen.

Under bilresan

Att bila längre sträckor kan vara påfrestande för alla i bilen. Med lite extra luft i schemat behöver du inte stressa till inbokade färjor eller aktiviteter på resmålet.

  • Pauser är viktigt för att orka med körningen. Det kan vara skönt att ha sett ut lämpliga rastplatser i förväg. Ta dig tid att sträcka på benen, få lite frisk luft och äta något. Ett stopp varannan timme är ett bra riktmärke.
  • Rätt saker gör tiden i bilen smidigare. Våtservetter, hushållspapper, solglasögon och mobilladdare är skönt att ha lättillgängligt. Ha vatten och något enkelt tilltugg nära till hands om energin tryter längs vägen. Lägg gärna förstahjälpen-väskan inne i kupén för att vara förberedd om något skulle hända.
  • Gör resan roligare för barnen. Missnöjda barn i baksätet kan göra även den kortaste biltur evighetslång. Se till att ha ljudböcker, filmer eller roliga poddar för barn tillgängliga på mobilen. Eller varför inte besöka nya lekplatser längs vägen?