Så undviker du stöld och inbrott i fordonet

Både bilen och det som är i den kan bli stulet. Gör det svårare för tjuven att slå till mot ditt fordon med hjälp av våra råd.

  • Ju säkrare bilarna blir, desto viktigare blir det för tjuven att komma åt nyckeln. Förvara därför nyckeln på ett säkert sätt. Förvara aldrig nycklar i närheten av din bil, speciellt om du har en bil med nyckellöst system. Har du en bil med nyckellöst system så är det bäst att förvara bilnyckeln i en RFID-påse eller i en plåtburk för att förhindra relästöld.
  • Undvik att förvara egendom i bilen.
  • Försök parkera på ställen där det är upplyst och där folk rör sig ofta.

Har du redan råkat ut för ett inbrott? Här beskriver vi vad du behöver göra:
Inbrott i fordon - så här gör du

Stöldskydd och spårningsutrustning

Ibland kräver vi att du stöldskyddar din bil med spårningsutrustning eller stöldmärkning. Det framgår av försäkringsbrevet om vi ställer sådana krav. Det finns många spårningsutrustningar som möjliggör spårning av bilen om den skulle stjälas. Väljer du en spårningsutrustning som kan kopplas in till bilens batteri, riskerar du inte att batteriet tar slut.

Tips på annan spårningsutrustning

Skyddar du ditt fordon med spårningsutrustning slipper du dessutom självrisken om fordonet ändå skulle bli stulet!

Du kan också stöldmärka din bil. Det gör att den blir mindre attraktiv att stjäla, då det blir svårare att byta identitet på bilen och att använda delarna till andra fordon.

Tips på stöldmärkningssystem

Släp

Lås alltid släpet med godkänt kulhandskelås.

Godkänt kulhandskelås Länk till annan webbplats. (Stöldskyddsföreningen)

MotorCykel och moped

Motorcykel och moped ska vara låsta med två separat lås. MC och moped kan också märkas med Datatag Länk till annan webbplats.

Tung lastbil

När lastbilar blir stulna är det oftast för att tjuvarna vill komma åt godset. För att kunna lasta om behöver de ofta stjäla bilen och komma iväg med den. Volvo har sedan ett antal år elektronisk startspärr som standard. Sedan dess har det inte stulits någon Volvolastbil utan tillgång till nyckeln. Det är därför av yttersta vikt att nyckeln inte lämnas i lastbilen, inte ens vid lastning och lossning. Du riskerar inte bara att bli av med bilen, utan även godset.

Parkera om möjligt på bevakade parkeringsplatser.

Traktor/ Entreprenadmaskin/ Skogsmaskin

Utrusta din traktor med spårsändare, elektronisk startspärr eller stöldskyddsmärkning enligt SSF 1084, till exempel CESAR-programmet. CESAR Datatag.se Länk till annan webbplats.

Entreprenad- och skogsmaskiner är oftast oregistrerade vilket gör polisens arbete svårare när de ska identifiera ett fordon och kontrollera vem som äger det. Ett sätt att komma runt det är att märka maskinen med ett stöldskydd enligt normen SSF 1084. Maskinen registreras då i ett register som polisen och Interpol har tillgång till.

Tips på startspärr för eftermontering

Vapormatic Länk till annan webbplats. (återförsäljare Gunnars Maskiner)

Garos Länk till annan webbplats.

Meta M43 Länk till annan webbplats.

Tips på låsutrustning för att låsa fast utrustning

Blackstone Länk till annan webbplats.

Goliatlas Länk till annan webbplats.

Wikinglock Länk till annan webbplats.

Stöldskydd för hjul - rimgard.se Länk till annan webbplats.

Sweloxx containerlås - Kaper.se Länk till annan webbplats.

Stöldskydd för extraljus/led-ramp

Stöldskydd Q-Lock M8 - qpax.se Länk till annan webbplats.

Mer att läsa