Övningsköra – det här ska du tänka på

Att ta körkort är en stor investering, och att övningsköra regelbundet är vägen till att lyckas få det åtråvärda körbeviset. Här är allt du ska tänka på innan du sätter igång.

Ett eget körkort – vilken känsla av frihet! Och förstås ett ansvar. I processen ingår både teori och praktik och en av hörnstenarna är övningskörningen. Att sätta sig bakom ratten innebär att ha ett ansvar för sig själv och andra, och när det gäller övningskörning är det handledaren som ska se till att den som kör bilen gör det på ett bra sätt.

Innan ni börjar övningsköra

  • För att få övningsköra personbil måste man ha fyllt 16 år.
  • Ni behöver två saker: ett körkortstillstånd för den som ska övningsköra och ett handledartillstånd för den som ska vara handledare. För att få tillstånden måste ni båda ha gått igenom en introduktionsutbildning som är maximalt fem år gammal.
  • Du som ska vara handledare måste ha fyllt 24 år, ha haft ditt körkort i fem år och dessutom måste det ha blivit utfärdat i ett EES-land. Har du brutit mot trafiklagar eller kört rattfull kan du få problem med handledartillståndet – du kan läsa mer om regler för detta hos Transportstyrelsen Länk till annan webbplats..
  • Handledartillståndet gäller en person – du kan alltså inte ansöka om ett tillstånd och sedan övningsköra med flera. Däremot kan du söka tillstånd för upp till fem personer.
  • Bilen som ni använder måste ha trepunktsbälte och huvudskydd.
  • Och förstås – glöm för allt i världen inte att skaffa den gröna skylten ÖVNINGSKÖR. Det finns olika modeller och den vanligaste är magnetskylten som placeras i bakrutan. Skyltarna finns att köpa hos många bensinstationer.

När ni övningskör

  • Det kanske låter självklart, men tål ändå att upprepas: Börja på en lagom nivå och öka inte svårighetsgraden innan eleven är redo. Att helt plötsligt befinna sig på en trafikerad väg utan koll på grunderna är inte en bra idé.
  • Välj att köra under bra väderförhållanden och undvik rusningstrafik.
  • Följ den plan som satts upp av körskolan och gå inte händelserna i förväg.
  • Kombinera både teori och praktik.
  • Hund och småsyskon i bilen? Ja, det är tillåtet, men kan innebära onödiga störningsmoment för den som kör bilen.

Övningskörning och BILFÖRSÄKRING

Den som är handledare är ansvarig under övningskörningen och räknas som förare. Det vill säga – du som är handledare är ansvarig för allt som din elev gör. Om ni blir stoppade av polisen för fortkörning är det handledaren som får böter, inte den som kör bilen. Däremot finns risken att körkortstillståndet dras tillbaka. Din bilförsäkring gäller som vanligt men det kan vara bra att tänka på att ha en helförsäkring under övningskörningsperioden eftersom risken för skador kan öka.