Bra att tänka på som ung bilförare

Att köra bil är en fantastisk frihetskänsla och ett stort kliv in i vuxenlivet. Men som nybliven bilförare finns det risker du behöver vara medveten om. Genom att följa våra tips kan du öka din och andras säkerhet på vägarna.

Har du tagit körkort? Grattis! Äntligen kan du köra bil till träningen själv och åka på roadtrips med kompisarna. Men glöm inte att bakom ratten har du ett stort ansvar för både din egen och andras säkerhet på vägarna. Här kommer några goda råd på vägen.

Tips för att bli en säker bilförare

  • Öva mycket. Alla erfarna förare vet hur viktigt det är att kunna läsa av trafiken och anpassa farten efter situationer som kan uppstå. För att lära sig vilka risker som finns behöver du köra mycket i olika trafikmiljöer, exempelvis landsvägskörning och stadskörning.
  • Kör lugnt. Att överskatta sin körförmåga är tyvärr ett ganska vanligt nybörjarfel. Genom att alltid köra lugnt och visa hänsyn till omgivningen kan du enklare parera farliga situationer i tid. Håll extra låg hastighet när situationen kräver det, exempelvis om det finns barn i närheten av vägen eller vid möte på smala vägar.
  • Håll ögonen på vägen. Som nybliven förare är det lätt att fastna med blicken på exempelvis gångare eller skyltar nära vägkanten. Genom att ha en rörlig blick och titta långt fram på vägen hinner du reagera snabbare om något oväntat händer.
  • Var fokuserad. Att surra med kompisar, äta eller lyssna på musik kan göra dig ouppmärksam på trafiken. Självklart ska du inte använda mobilen när du kör. Att sms:a eller prata i telefon utan handsfree under färd är också förbjudet.
  • Kör alltid nykter. Givetvis ska du aldrig köra bil berusad eller med droger i kroppen. Förutom att du utsätter dig själv och andra för livsfara så kan du få fängelse eller böter och bli av med körkortet.

Skaffa en bra bilförsäkring

Om olyckan är framme är det viktigt med en försäkring som ger ett visst försäkringsskydd om olyckan skulle vara framme. Vi har ingen ungdomssjälvrisk om du som tecknar bilförsäkringen är under 24 år. Hos oss finns bara en ungdomssjälvrisk om föraren är under 24 år vid olyckan och inte själv är den som tecknat bilförsäkringen.

Här kan du läsa mer om vår bilförsäkring

Glöm inte att njuta av friheten! Att ha körkort är en stor frihetskänsla. Tänk på att ju säkrare förare du är, desto roligare blir det. Lycka till!

Mer att läsa