Kör försiktigt i jultrafiken

När många reser med bil under juldagarna kan det bli trångt på vägarna. Med julstress och vinterväglag ökar risken för olyckor. Därför är det viktigt att köra extra försiktigt och planera din resa i god tid. Här har vi listat några goda råd på vägen.

 • Packa rätt.
  Det är ofta mycket prylar som ska rymmas i en bil både till och från julfirandet. För att få så bra väggrepp som möjligt bör du lägga tungt bagage underst och fördela resten av sakerna längs sidorna i bagageutrymmet. Lägg aldrig saker ovanför ryggstödet då de riskerar att flyga fram om du skulle göra en kraftig inbromsning.
 • Se till att bilen är i bra skick.
  För att minska risken att bli stående längs en vintrig väg bör du kontrollera nivån på olja, kylvätska och bromsvätska. Fyll på med frostskyddad spolarvätska, så slipper du problem med fryst spolarvätska om temperaturen faller snabbt. Kontrollera också att alla lampor fungerar och att du har rätt lufttryck i däcken som kan påverkas av kyla och tung packning.
 • Kolla väderleksrapporten.
  Även om det är uppehåll när du påbörjar resan kan vädret förändras snabbt längs vägen. Ymnigt snöfall eller regn och dimma kan påverka både sikten och vägunderlaget. Var extra uppmärksam på blixthalka som oftast uppstår när temperaturen växlar plötsligt mellan plus- och minusgrader.
 • Välj säkra vägar.
  När det är mer bilar än vanligt på vägarna är det extra viktigt att planera din resa. På Trafikverkets webbplats finns kartor som visar vilka vägar som är extra trafikerade och om det finns risk för halka. Välj om möjligt större vägar som har mitträcken eller trafiksäkerhetskameror, då de är säkrare att köra på och ofta bättre plogade än mindre vägar.
 • Kör klokt och håll avstånden.
  Vi har alla ett ansvar för att trafiken är trygg på vägarna. Genom att köra med god framförhållning kan du undvika kraftiga inbromsningar eller kurvtagningar. Undvik också omkörningar när det är halt och snöigt på vägarna.
 • Stressa inte.
  Den gamla principen ”Jag är framme när jag är framme ” kan vara klok att förmedla till förväntansfulla julfirare på resmålet. Huvudsaken är att alla kommer fram välbehållna, så ta god tid på dig och passa på att njuta av vinterfärden.

Och du, glöm inte att se över din bilförsäkring så att den har det innehåll du behöver!

Mer att läsa