Separat id-skydd inte nödvändigt – finns redan i din hemförsäkring

Bedrägerier på internet är vanligt och det är lätt hänt att köpa på sig särskilda försäkringar för id-skydd för att vara på den säkra sidan. Men enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå behövs ingen specialförsäkring eftersom id-skydd ofta redan ingår i din hemförsäkring.

Enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå säljs många specialförsäkringar som på olika sätt ska hjälpa till att skydda dig mot id-kapning. Men försäkring skyddar inte mot ett sådant brott. Det är en missuppfattning, uppger Konsumenternas. Många gånger behövs inte heller någon extra försäkring eftersom id-skydd ofta ingår i hemförsäkringen. Därför är det onödigt att köpa en specialförsäkring separat.

– Hemförsäkringarnas id-skydd har i princip samma innehåll som specialförsäkringarna och innebär samma hjälp och service vid en id-kapning. Det skydd du kan få är hjälp att återställa din identitet efter en id-stöld. Du kan också få råd och tips om hur du kan minska risken för att bli utsatt för en id-stöld igen, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Konsumenternas Försäkringsbyrå har på sin hemsida jämförelser mellan olika försäkringsbolag och där kan du se vilka hemförsäkringar som innehåller ett id-skydd. Dina Försäkringars hemförsäkringar innehåller både id-skydd och näthjälpen som hjälper till om du eller någon i ditt hushåll blir utsatta för trakasserier på nätet.