Färre stölder av entreprenadmaskiner – men fler stulna traktorer

Larmtjänst rapporterar att antalet anmälda stölder av entreprenadmaskiner minskat kraftigt under första halvåret av 2022 jämfört med samma period föregående år. Antalet traktorstölder har dock ökat.

58 stölder av entreprenadmaskiner/redskap anmäldes under de första sex månaderna av 2022. Det kan jämföras med 151 anmälda stölder första halvåret 2021. De anmälda traktorstölderna är 31 i år, jämfört med 22 året innan.

— Majoriteten av traktorerna stjäls av internationella brottsnätverk och nu när coronarestriktionerna har släppts, gränserna är öppna och det är lättare att föra ut godset så kan vi se att stölderna av traktorer ökar, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Flest efterlysningar av traktorer har gjorts i polisregion Syd. Flest efterlysningar av entreprenadmaskiner och redskap har gjorts i polisregion Stockholm. Av just entreprenadmaskiner och redskap kan det, enligt Larmtjänst, finnas ett stort mörkertal.

— Vi vet att mörkertalet bland den här typen av gods är stort eftersom mycket är oregistrerat, så det kan vara mycket fler stölder av maskiner än vad statistiken visar, säger Fredrik Lindstedt.

Mer att läsa