Cykelstölder vanligaste stöldbrottet – nu bildas branschråd

Inget annat stöldbrott är så vanligt förekommande som cykelstölder och stölder av elcyklar ökar allra mest. Därför bildar nu Stöldskyddsföreningen, SSF, tillsammans med Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI och Folksam ett branschråd för säkrare cykelparkeringar och minskade cykelstölder.

Avsikten med branschrådet är att samla berörda aktörer för att gemensamt hitta lösningar på hur man ska kunna minska antalet cykelstölder. Avspark gjordes i Motala i samband med Vätternrundan.

Enligt SSF har antalet anmälda stölder av elcyklar under januari-maj 2022 ökat med 50 procent jämfört med samma period 2021. Ökningen gäller samtliga regioner. Störst är ökningen i regionerna Syd och Nord med 107 procent vardera, lägst är ökningen i region Stockholm med 7 procent. Risken att få sin elcykel stulen är avsevärt högre än för en vanlig cykel.

Hittills i år har 20 525 cyklar, varav 4 920 elcyklar, anmälts stulna under perioden januari-maj. Procentuellt är risken att bli av med sin elcykel större än att bli av med en vanlig cykel utifrån totalen av cyklar och elcyklar. När det gäller de cykeldelar som stjäls ligger även batterier till elcyklar i topp.

Läs våra tips om hur du håller cykeltjuven borta