Tips för miljövänliga biltvättar

Att tvätta bilen är det många som passar på att göra när solen tittar fram. För att inte skada miljön och hälsan ska du köra till en biltvätt och använda giftfria bilvårdsprodukter.

Årligen sker ungefär 15 miljoner biltvättar ute på gatan. Vad många kanske inte tänker på är att tvättvattnet innehåller flera skadliga kemikalier, tungmetaller och oljerester som rinner rakt ner i dagvattenbrunnen. Därifrån åker gifterna ut i våra hav och sjöar där vi badar och tar vårt dricksvatten.

För att undvika skador på djur, människor och natur, tänk på det här:

  • Tvätta inte bilen ute på gatan. Om du måste tvätta bilen hemma, välj en avskild gräsplätt och se till att smutsvattnet inte rinner ner i en dagvattenbrunn eller ett dike. Dessa är endast avsedda för att leda bort smält- och regnvatten.
  • Kör bilen till en tvätthall. Oavsett om du väljer automattvätt eller att tvätta bilen för hand har de flesta fordonstvättar reningsutrustning som tar bort föroreningarna i spillvattnet innan det förs vidare till reningsverket.
  • Använd miljövänliga bilvårdsprodukter. Ämnen i produkter som uppfyller hälso- och miljökrav kan till skillnad från mer miljöfarliga produkter brytas ner i naturen. Använd bilschampo och bilvax som är märkta med Svanen eller Bra miljöval, så minskar risken för både hälsan och miljön.

Mer att läsa