Stölderna av elcyklar har ökat under 2021

Antalet anmälningar av stulna elcyklar i Sverige ökade med 29 procent 2021 jämfört med 2020. Störst är ökningen i region Syd med 43 procent och minst i region Bergslagen med 10 procent. Det rapporterar Stöldskyddsföreningen.

Enligt Cykelbranschen har det sålts ungefär 500 000 elcyklar i Sverige fram till 2021. Av dessa anmäldes 12 383 stulna under 2021 jämfört med 9 600 stycken 2020 och det är en ökning med nästan 30 procent. Det är betydligt vanligare att elcyklar stjäls än vanliga cyklar. Av de uppskattningsvis 9 miljoner cyklar som finns i Sverige anmäldes förra året 52 592 som stulna. Det motsvarar 0,5 procent. När det gäller stulna cykeldelar toppas den listan av batterier till elcyklar.

– Vi vet att elcyklar och batterierna till dem är eftertraktade hos tjuvar, säger Anki Koij, produktspecialist på Dina Försäkringar. Vill du att din hemförsäkring ska gälla fullt ut om du blir av med din elcykel så måste du låsa den med ett lås som rekommenderas av Stöldskyddsföreningen när du lämnar den och ta med dig batteriet. Då har du gjort det du kan för att försvåra för tjuven.

Så minskar du risken att få cykeln stulen:

  • Lås inte endast med tillverkningslåset utan lägg pengar på ett ordentligt godkänt lås.
  • Lås fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul.
  • Ta med batteriet när du lämnar din elcykel obevakad även för kortare stunder.
  • DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.


Källa: Stöldskyddsföreningen

Mer att läsa