Har du koll på säkerheten i pulkabacken? Här är några tips

Snöigt vinterväder är som upplagt för en härlig dag i pulkabacken. Men för att kunna njuta fullt ut av farten kan det vara klokt att lära barnen vett och etikett i backen. Nedan listar vi några säkerhetstips som kan vara bra att ha med sig.

Visst är det en härlig känsla att se barnen susa nerför pulkabacken, men som vi alla vet är snölekar förenat med vissa risker. När snowracers, pulkor, tefat, stjärtlappar och madrasser kommer upp i hög fart kan de bli svåra att styra. För att undvika tråkiga krockskador behöver vi hålla ett öga på leken och påminna barnen om att ta det lugnt.

Här kommer några tips som ökar säkerheten i backen.

  • Kolla terrängen. Pulkabackar uppstår ofta naturligt där det finns en höjd i naturen. Innan ni testar backen kan det vara klokt att gå igenom eventuella hinder. Finns det träd, stenar, stängsel eller annat som står i vägen? Vad finns i slutet av backen, väg eller sjö?
  • Använd skyddshjälm. I backen kan mycket hända och hjälm är absolut det viktigaste skyddet för både små och stora pulkaåkare. Se till att hjälmen är CE-märkt och har en bra passform.
  • Lär barnen oskrivna regler. När stora och små pulkaåkare ska samsas i backen kan det bli trångt, vilket ökar risken för krock. Genom att informera barnen att gå upp vid sidan av backen och vänta på sin tur innan de börjar åka, kan olyckor undvikas.

Fler tips som kan vara bra att tänka på:

  • Klä på er ordentligt. Den gamla regeln lager på lager gör att ni kan njuta längre av vintervädret och enkelt reglera kroppstemperaturen om ni börjar svettas eller frysa.
  • Var aktiv i pulkabacken. Förutom att du får bättre koll är det roligt att åka med. Glöm inte att fylla på med varm dryck och ta något att äta emellanåt, så kan ni njuta längre av dagen i backen!

Du är väl försäkrad?

Mycket kan hända både i och utanför pulkabacken. För att kunna få hjälp om olyckan är framme är det viktigt att ha en bra försäkring. En barn- och ungdomsförsäkring för barnen och sjuk- och olycksfallsförsäkring för de vuxna gäller dygnet runt och vid både sjukdom och olycksfall. Försäkringarna gäller för både små och stora saker, som en bruten arm men också vid allvarlig sjukdom.

Mer att läsa