Så minskar du risken att halka på vinterpromenaden

Vardagsmotion är fantastiskt bra oavsett väder, men under vintermånaderna med snö och is ökar risken att råka ut för halkolycka. Här har vi samlat några förebyggande tips som kan hjälpa dig att undvika tråkiga halk- och fallskador.

Att ta en uppfriskande promenad när det är kallt ute är härligt och bra för vår hälsa, men se upp så du inte vurpar på isfläckar! Snö i kombination med kyla eller fukt kan leda till att is bildas på marken och en halkolycka kan hända plötsligt.

Vanliga halk- och fallskador på vintern

Vanliga fallskador är frakturer på händer, armar och lårben. Att slå huvudet i marken i samband med halkolycka kan också leda till hjärnskakning.

Om du skulle råka ut för en halkolycka och behöver uppsöka sjukvård kan du få ersättning från din försäkring. Våra personförsäkringar ger en ekonomisk trygghet dygnet runt om du skulle skada dig vid ett olycksfall. Du kan till exempel få ersättning om du blir inlagd på sjukhus, men också om du skulle drabbas av bestående skador efter en olycka.

Så kan du minska risken för halkolyckor

För att undvika att halka när det är halt ute finns det saker du kan tänka på själv. Här kommer några förebyggande tips:

  • Gör balans- och styrkeövningar regelbundet. Med bra balans och starka muskler är det lättare att parera en vurpa om du skulle halka på en isfläck.
  • Använd bra vinterskor med dubbar. Du kan också fästa broddar på skorna som ger ett extra bra halkskydd.
  • Skotta snö och sanda ordentligt utanför huset. Glöm inte att strö sand på trappan och gårdsplanen. Om du bor i lägenhet är det hyresvärden eller bostadsrättsföreningens ansvar att snöröja och sanda runt huset. Påminn dem om det inte är gjort!
  • Ha inte för bråttom. Att stressa och småspringa till ett möte eller förskolan ökar risken för halkolyckor. Genom att vara ute i god tid kan du gå i lugnare tempo.
  • Håll fokus. När det är halt ute är det viktigt att ha koll på underlaget och koncentrera dig på stegen. Undvik att prata i telefon medan du går.
  • Passa på att njuta oavsett väder. Vardagsmotion är fantastiskt bra för vår hälsa och din balans som minskar risken att ramla på vintrigt underlag.

Vi hoppas att du får många härliga vinterpromenader!

Mer att läsa