Så hoppar du och barnen studsmatta på ett säkert sätt

Studsmattan är en kul aktivitet för både barn och vuxna. Som en extra bonus är hoppningen en bra konditions- och muskelträning. Men tyvärr sker det en hel del olyckor på mattan. Genom att vidta några enkla säkerhetsåtgärder kan du undvika skador.

Ett säkert sommartecken är när studsmattor ställs fram i trädgårdarna. Och visst är det härligt att se barnen hoppa och ha kul långt in på kvällen. Men tänk på att studsmattan inte är en ofarlig aktivitet. Med rätt vägledning blir hoppningen både säkrare och en roligare upplevelse.

– Att hoppa studsmatta är ett roligt och enkelt sätt att få barnen att röra på sig. Men det är också viktigt att vara medveten om riskerna. För att undvika olyckor är det viktigt att hålla mindre barn under uppsikt och ha gemensamma regler för vad som gäller på studsmattan, säger Dina Försäkringars expert på barnförsäkring Sofia Werre Ahlén, som också är småbarnsförälder och sjuksköterska.

Så undviker du olyckor på studsmattan

 • Skaffa en säker studsmatta
  Ett skyddsnät är det enskilt viktigaste för att barnen inte ska trilla av mattan och landa på marken. Se till att studsmattan är stabil och har ordentligt vadderat skydd på ramen. Mellan ram och matta ska det inte finnas något mellanrum.
 • Tänk igenom placeringen
  Var du ställer studsmattan har betydelse för olycksrisken. Ställ mattan på plan och mjuk mark, gärna på ett ställe där du enkelt kan se barnen. Se också till att det är ett rejält säkerhetsavstånd från träd och andra hårda föremål.
 • Hoppa en eller max två åt gången
  Att hoppa tillsammans med en kompis är roligt, men ju fler barn på mattan desto större är risken att någon skadar sig. Det bästa är om barnen hoppar en åt gången. Två barn som är ungefär lika stora kan hoppa tillsammans om de är försiktiga och håller ögonkontakt.
 • Ta bort lösa saker
  Att lägga leksaker på mattan kan verka oskyldigt. Men att landa på en leksaksbil eller bandyklubba kan göra ont och även leda till skador. Informera barnen om att aldrig ta med sig några lösa saker innanför skyddsnätet.
 • Samma regler för alla
  Det är lätt att ryckas med och glömma av reglerna när vi hoppar. Men tänk på att barn gör som vuxna gör – föregå alltid med gott exempel, både på och utanför mattan.

Tänk på: Mindre barn som hoppar ska alltid hållas under uppsikt av en vuxen. Om du hoppar med ditt barn kan det bli en trampolineffekt som kan leda till en kraftig smäll om ni landar tokigt.

Vi önskar er många roliga stunder tillsammans på studsmattan!

Att ha en barnförsäkring ger en extra trygghet om olyckan skulle vara framme. Vår barnförsäkring gäller vid sjukdom och olycksfall dygnet runt - ända upp till 25 år.

Mer att läsa