Så hanterar du fyrverkerier på ett säkert sätt

Om du ska avfyra raketer och smällare på nyårsafton gäller det att vara försiktig. Varje år inträffar det tråkiga olyckor vid hantering av fyrverkeripjäser som kan ge allvarliga skador. Här har vi listat viktiga regler och tips för ett säkrare nyårsfirande.

Många förknippar nyår med fyrverkerier. Och visst är det effektfullt när den mörka himlen lyses upp av ett glitterregn i olika färger. Men att avfyra nyårsraketer är förenat med flera risker du behöver vara medveten om. Förutom handskador är brännskador i ansiktet vanliga följder vid en fyrverkeriolycka, som ofta sker i samband med att en pjäs oväntat bränner av. Genom att ha koll på, och följa, reglerna kan du förebygga skador.

Viktiga regler vid hantering av fyrverkeripjäser

För att få köpa och avfyra fyrverkerier måste du ha fyllt 18 år. Ofta kan det krävas tillstånd från polisen att hantera raketer och smällare. Många kommuner har också lokala bestämmelser om när och var du får använda fyrverkerier, kolla om du är osäker.

Tips för säkrare hantering av fyrverkerier:

  • Planera ditt fyrverkeri i god tid.
  • Köp endast godkända produkter där det tydligt framgår åldersgräns och varningar.
  • Följ anvisningarna noga och se till att alla i närheten håller sig på ett behörigt säkerhetsavstånd.
  • Luta dig aldrig över en fyrverkeripjäs som är antänd och vänta med att gå fram till en raket som inte verkar fungera.
  • Alkohol och fyrverkerier är en dålig kombination. Var alltid nykter när du hanterar pjäserna.

Fyrverkerier är farliga och ska inte användas av minderåriga. Köp aldrig ut raketer och smällare till barn eller ungdomar.

Vi önskar er alla ett härligt och säkert nyårsfirande!

Du är väl försäkrad? Med en olycksfallsförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring kan du få ersättning om du till exempel hamnar på sjukhus eller inte blir helt återställd efter en skada. Barn ska ha en barn- och ungdomsförsäkring som gäller vid både sjukdom och olycksfall.

Mer att läsa