Därför är det viktigt att bära reflex

När vi går mot mörkare tider är det viktigt att inte glömma använda reflex. Vi har samlat viktiga tips hur du kan tänka för att synas bra på promenaden ute i mörkret.

Att ta en uppfriskande höstpromenad tillsammans med någon vi tycker om är mysigt och ger en härlig energi. Men när mörkret faller redan på eftermiddagen är det viktigt att vara utrustad med bra reflexer. Här berättar vi varför och hur du använder reflex rätt för att synas bra på såväl långpromenaden med hunden, på väg till och från jobbet, eller när du lämnar och hämtar barnen.

Därför ska du använda reflex

Vårt mörkerseende gör det svårare att uppfatta det som sker i trafiken, och särskilt problematiskt kan det vara för bilister. Om du bär mörka kläder syns du inte förrän bilen är på 20-30 meters avstånd. Har du däremot reflex kan föraren upptäcka dig redan på 125 meters avstånd och har därmed större chans att kunna sakta in i god tid.

Tips på hur du syns bra i mörkret

  • På promenaden: Reflexer syns bäst i rörelse och när de sitter långt ner på kroppen. Därför kan det vara bra att fästa ett reflexband på både armen och vristen. Om du har hund, se till att den har reflex på halsbandet och en reflexväst. Promenerar du på mörka vägar kan det vara bra att själv använda reflexväst och lysa med en ficklampa, så kan bilister se er på ett betryggande avstånd.
  • Till och från jobbet: Att använda reflex när vi bara ska gå en kortare sträcka till bussen kan kanske kännas onödigt. Speciellt om gatorna är väl upplysta. Vad många kanske inte tänker på är att både bilister och andra trafikanter lätt kan bli bländade av gatlyktor och neonskyltar. Med reflexband eller hängande reflex i snöre som du fäster på jackan, syns du bättre i stadstrafiken.
  • När du går med barnen: Barn syns ofta mycket bra i trafiken när de bär reflex, eftersom de ofta befinner sig i höjd med bilens strålkastare. Tänk på att jackor och overaller med fastsydda reflexer kan fungera sämre efter tvätt. Komplettera därför gärna med reflexband eller reflexväst, som en extra säkerhet.

Tänk på: Med en uppsjö av olika reflexprodukter på marknaden kan vara svårt att veta vilken vi ska köpa. För att reflexen ska vara godkänd, kontrollera att den är SIS- eller CE-märkt.

Testa reflexen regelbundet

Efter några år blir alla reflexer slitna och behöver bytas ut. Genom att lysa med ficklampa på en gammal reflex och en ny samtidigt kan du enkelt se vilken som lyser sämst. Byt alltid ut reflexer med matt och repig yta.

Du är väl försäkrad?

Om olyckan skulle vara framme behöver du en bra försäkring. Här kan du läsa mer om vår sjuk- och olycksfallsförsäkring och om vår barnförsäkring.


Källa: Trafikverket

Mer att läsa