7 tips på saker du kan göra hemma med lediga barn

Att underhålla pigga barn under lediga dagar kan vara en utmaning, särskilt om du vill undvika skärmar. Genom att skriva en lista tillsammans på saker ni vill göra blir det oftast både enklare och roligare. Här kommer några tips på vägen.

”Vad ska vi göra?” är en vanlig fråga från leksugna och lite uttråkade barn. För att slippa höra tjat om att titta på skärm gäller det att ligga steget före och vara lite påhittig. Här är några tips på aktiviteter ni kan göra tillsammans för att höja stämningen hemma.

  • Bygg en koja. Med hjälp av stolar, filtar och kuddar kan ni enkelt skapa ett mysigt kryp in. Ta gärna med en ficklampa och en bra bok som ni kan läsa tillsammans.
  • Spela sällskapsspel. En kortlek eller ett brädspel kan engagera hela familjen. Om ni har tröttnat på spelen hemma kan ni alltid testa att tillverka egna versioner av klassiker som tre i rad, plockepinn och memory. Eller varför inte hitta på ett eget spel?
  • Måla tavlor och ha en konstutställning. Att rita och måla tillsammans är både en kreativ och rolig sysselsättning. Ta fram papper, vattenfärger, kritor och pennor i olika färger. Sätt upp konstverken ni har skapat på väggen och berätta vad ni ser.
  • Klä ut er och spela teater. Töm garderoberna på gamla kläder och testa roliga klänningar, hattar och skor som ni hittar. Skriv ner olika scener på lappar och spela upp för varandra.
  • Baka något gott. För alla baksugna barn finns det mängder med recept på goda kakor, tårtor och bullar ni kan testa. Att följa recept är också en liten mattelektion, även för lite större barn.
  • Lägg pärlplattor. Att lägga pärlor är en mysig aktivitet för hela familjen. Pärla figurer i form av olika djur, frukter eller annat ni känner för. Stryk sedan pärlplattorna så kan ni spara motiven ni skapar.
  • Ta en sång och danspaus. Att sjunga och dansa tillsammans ger lyckokänslor i hela kroppen. Om du har svårt att ta en ren ton och har två vänsterfötter i dansen är det ingen fara – det höjer bara stämningen ytterligare!

Tyvärr har alla barn inte samma möjligheter att göra roliga saker på loven. För att hjälpa ekonomiskt utsatta barnfamiljer kan ni samla ihop penslar, målarböcker, pärlor, spel och andra roliga pyssel och leksaker som dina barn inte använder. Lämna gärna sakerna till hjälporganisationer som förmedlar det vidare till behövande familjer.

Är ditt barn rätt försäkrat?

Om något skulle hända under ledigheten ger en bra barnförsäkring en extra trygghet för både dig och ditt barn. Med vår barnförsäkring får ditt barn ett ekonomiskt skydd dygnet runt, året om.

Mer att läsa