Byta bilförsäkring - så här gör du

Om du vill byta försäkringsbolag är det viktigt att ha koll på när din nuvarande bilförsäkring löper ut. Här berättar vi hur det går till att byta till oss eller annat försäkringsbolag. Du får också veta vad som gäller när du köper och säljer en bil.

För att få köra bil på svenska vägar måste du ha minst en trafikförsäkring, så säger lagen. Men du kan välja vilket försäkringsbolag du köper din försäkring hos. Vanligtvis löper en bilförsäkring ett år i taget och förnyas automatiskt från och med det datum du tecknade försäkringen. Datumet hittar du i ditt försäkringsbrev och kallas för huvudförfallodagen.

Så byter du försäkringsbolag

Vill du byta försäkringsbolag till Dina Försäkringar tecknar du en bilförsäkring hos oss från och med huvudförfallodagen hos ditt nuvarande försäkringsbolag. Därefter avslutar du den gamla försäkringen hos försäkringsbolaget.

Om du vill byta från oss till ett annat försäkringsbolag kan du göra det från och med huvudförfallodagen. Själva uppsägningen kan du meddela oss när som helst dessförinnan, men försäkringen upphör att gälla först på huvudförfallodagen.

Om du ska sälja din bil

Du behöver inte meddela oss om du säljer eller avregistrerar ett fordon som är trafikförsäkringspliktigt, till exempel en bil. Din försäkring avslutas automatiskt när ägarbytet går igenom hos Transportstyrelsen.

Om du köper en bil

När du köper en bil måste du teckna en ny försäkring för fordonet från och med första dagen. Du kan räkna ut vad din nya bilförsäkring kostar via knappen nedan.