Så förbereder du ditt barn inför skolstarten

Skolstart är ofta förknippat med en pirrig förväntan hos både stora och små barn. Men att sätta sig i skolbänken efter ett långt sommarlov kan också vara lite läskigt. Genom att ha vardagsrutinerna på plats och vara väl förberedd kan du hjälpa ditt barn till en bra start på terminen.

Att gå i skolan är en mycket viktig del i barnens utveckling. Förutom stöd för lärande är det i skolmiljön som barnet får ett naturligt sammanhang och kan träffa nya kompisar. Men skolstarten kan också vara lite nervöst – speciellt om ditt barn börjar en ny skola. Här kommer några tips på vad du som förälder kan göra för att skolstarten ska bli så bra och trygg som möjligt.

  • Vänd tillbaka på dygnet. Efter ett långt sommarlov med sena kvällar kan det vara motigt att stiga upp tidigt på morgonen. Uppmuntra ditt barn att lägga sig i tid och ställa larmet på väckarklockan några dagar i förväg, så blir det enklare när det är dags.
  • Införskaffa skolmaterial och kläder. Något av det roligaste med skolstarten är att skaffa pennskrin, gympakläder och annat som hör skolan till. Givetvis går det lika bra med begagnat! Kolla vad ni har hemma, kanske ett storasyskon har vuxit ur något som passar?
  • Hjälp barnet att ta eget ansvar. Som förälder kan det kännas lockande att packa skolväskan – om inte annat för att det oftast går snabbare. Men redan från tidig ålder kan barnen själva ta ansvar för sina saker och dessutom växer de med uppgiften.
  • Läs veckobrevet högt. Tiden när man fick hem en stencil med veckoinformation från läraren är sedan länge förbi. Logga in på skolans plattform i god tid och läs igenom veckobrevet högt hemma, så har ni koll på vad som händer under den kommande veckan.
  • Prata om skoldagen. För vissa barn är skolstarten lika med början på ett stort äventyr, medan det för andra kan ta lite längre tid innan det lossnar. Genom att tidigt uppmuntra ditt barn att prata om hur skoldagen varit vid middagsbordet, får du bättre koll på hur det går.
  • Passa på att njuta och glöm inte försäkringen! Skoltiden är för det mesta rolig och spännande – men ibland händer det saker som kan vara svåra att förutse. Om olyckan skulle vara framme behöver du en bra barnförsäkring. Även om de flesta barn har en olycksfallsförsäkring genom skolan gäller den aldrig vid sjukdom som är den vanligaste orsaken till allvarliga skador. Vår barnförsäkring gäller tills den försäkrade blir 25 år, dygnet runt och vid både olyckor och sjukdom.