Nätfiske via sms blir allt vanligare

En rapport från Threatlabs visar att cyberkriminella i allt högre grad byter taktik när vårt säkerhetsmedvetande ökar. Antalet nätfiskeförsök uppges också ha ökat med 29 procent.

När vi blir bättre på cybersäkerhet tvingas de kriminella att byta taktik, bredda antalet mål och de nätfiskar alltmer. Nätfiske är en av de största anfallsvektorerna och för att komma runt saker som flerfaktorsautentisering och säkerhetsutbildad personal har de kriminella börjat rikta in sig på fler mål.

Det totala antalet nätfiskeförsök har vuxit med 29 procent under det senaste året. De vanligaste varumärkena som används vid nätfiskeattacker är Microsoft, Telegram, Amazon, Onedrive och Paypal. Bakom ökningen syns särskilda nätfiskepaket som är tillgängliga online och som gör det möjligt även för personer med lågt tekniskt kunnande att utföra attacker. Nätfiske via sms har sett en kraftig ökning och steg med 700 procent under första halvåret 2021.

Threatlabs undersökning baseras på data från över 200 miljarder transaktioner per dag och 150 miljoner blockerade attacker dagligen.

Sedan 2016 ingår tjänsten ID-skydd i alla våra hemförsäkringar. Via tjänsten kan du få råd i förebyggande syfte och drabbas du får du hjälp att begränsa konsekvenserna och förebygga ekonomisk förlust.