Bra att tänka på när du ska köpa hästgård

Drömmer du om en egen hästgård? Då finns det en hel del att tänka på. Här kommer några värdefulla råd och tips på vad du ska titta efter och tänka på inför hästgårdsköpet.

Du kanske redan ser drömbilden framför dig. Ett eget stall utanför husknuten där du startar dagen med att utfodra hästarna och rider genom vacker natur i soluppgången. Kanske drömmer du om att starta en verksamhet med hästar på gården? Oavsett anledning till köpet finns det saker som kan vara bra att fundera igenom innan du förverkligar din gårdsdröm.

Vad ska du ha hästgården till?

Innan du kikar runt efter gårdar till salu kan det vara bra att tänka på vad köpet innebär för dig och din familj. Att leva med hästar är förstås härligt, men att driva en gård kräver ofta mycket jobb. Gillar du att reparera och underhålla hus? Eller vill du hellre umgås med hästarna och har råd att anlita hantverkare? Kanske funderar du på att föda upp hästar eller starta en ridskola? För att få driva en verksamhet med hästar kan du behöva söka tillstånd hos Länsstyrelsen Länk till annan webbplats. där du ska driva verksamheten.

Gör en ordentlig budget

Hur mycket en hästgård kostar beror såklart på storleken och var i landet den ligger. Bra att ha i åtanke när du gör en budget är att kravet på kontantinsatsen för en lantbruksfastighet är 25 procent och inte 15 procent som när du köper en villa eller bostadsrätt. Förutom själva gården och reparationer tillkommer också kringkostnader som rör hästen, exempelvis inköp av foder, hovslagare, veterinärbesök, staket och hantering av gödsel. Du kanske även ska göra investeringar i exempelvis maskiner eller en ridbana? Räkna ihop allt och gör en kalkyl på drifts- och boendekostnader så får du en bättre helhetsbild.

Undersök fastigheten noga

När du kollar på hästgårdar är det viktigt att kontrollera skicket på boningshus och stall. Tänk på att du som köpare har en långtgående undersökningsplikt. Det betyder att om du efter köpet upptäcker fel som du borde ha sett vid en noggrann undersökning av huset, kan du inte kräva säljaren på ersättning. Om du är osäker rekommenderar vi att du anlitar en oberoende besiktningsman som går igenom fastigheten. Andra saker du bör kolla upp är elinstallationer med tanke på brandsäkerheten. Finns det utfordrings- och dricksvattenanordningar? Har utrymmet i stallet rätt mått för dina hästar? På Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats. kan du få information om tillåtna mått i stall och andra byggnader för hästar.

Glöm inte försäkringen

Har du hittat din drömgård? Grattis! Oavsett om du har köpt en större eller mindre gård är det viktigt att ha en hästgårdsförsäkring. Hos oss kan du skräddarsy försäkringen för just din verksamhet. Kanske har du en ridskola och inte kan fortsätta verksamheten under en tid. Då kan en avbrottsförsäkring hjälpa till med att ersätta förlorade intäkter. Hästgårdsförsäkringen ger dig som ägare ett ekonomiskt skydd mot brand, åska, storm och stöld. Även djur och byggnader kan omfattas av försäkringen.

Varmt lycka till med ditt hästgårdsköp!