Bra att veta när flyget eller ditt bagage är försenat - detta täcker försäkringen

Om du drabbas av försenat flyg eller dina incheckade väskor hamnar på villovägar kan det bli en tråkig start på semestern. Här berättar vi hur du kan gå till väga om oturen är framme och vilken ersättning du kan få genom din hemförsäkring.

Ersättning Om ditt flyg är försenat

Sol och varma bad eller storstadspuls? Att komma bort från vardagens rutiner är det många som längtar efter. Men ibland uppstår problem längs vägen, vilket kan leda till att du missar både anslutande flyg och aktiviteter på ditt resmål. Om ditt flyg är försenat ska du i första hand kontakta ditt flygbolag. Från flygbolaget kan du ha rätt till ersättning för extra kostnader i samband med förseningen. Med vår hemförsäkring kan du få ersättning med 500 kronor per person om flyget blir försenat med mer än åtta timmar. Har du extra reseskydd får du istället 1 000 kronor per person.

Det här gäller Om ditt bagage blivit skadat

Att stå vid bagagebandet och upptäcka att väskan gått sönder är tråkigt. För att få ersättning från flygbolaget bör du anmäla skadan direkt på flygplatsen och skicka in ditt krav till flygbolaget senast sju dagar efter att du tog emot bagaget. Det kan också vara bra att fota bagaget vid bagageutlämningen som du kan använda som bildbevis. Om du inte får ersättning från ditt flygbolag kan du anmäla skadan till oss. Men tänk på att försäkringen inte gäller för ytliga skador på resväskan eller om du slarvat med emballeringen, så se till att du packar noggrant så att inget går sönder vid transporten.

Ersättning Om ditt bagage är försvunnet

Ibland händer det att bagaget flyger till en annan destination än dig själv. Om din väska hamnat på villovägar ska du anmäla det direkt vid bagageutlämningen och fylla i en så kallad PIR-rapport (Property Irregularity Report). Oftast kommer bagaget tillrätta relativt snabbt, men ibland kan det ta längre tid, vilket kan bli ansträngt för reskassan. Om du behöver köpa kläder och hygienartiklar i väntan på din väska kan du få ersättning för dessa utgifter från ditt flygbolag. Glöm inte att spara kvitton på dina utlägg för din anmälan till flygbolaget. Med vår hemförsäkring kan du få ersättning med 500 kronor per väska vid bagageförsening över åtta timmar på utresan. Har du extra reseskydd får du i stället 1 500 kronor per väska.

Tips! Packa ned ett extra ombyte och de viktigaste hygienartiklarna i handbagaget så slipper du stå utan och kan börja semestern även om oturen skulle vara framme.

Vi hoppas du får en underbar resa!