Så skapar du ett barnsäkert hem

Våra barn är det käraste vi har och vi gör allt för att skydda dem. Även om vårt hem ska vara en säker plats är det i bostaden som många olyckor sker under barnets första år. Här har vi samlat tips på hur du kan göra hemmet till en tryggare plats för din nyfikna knatte.

Redan från början vill barnet utforska sin närmiljö på olika sätt. Som förälder gäller det att hänga med i svängarna och ligga steget före när små fingrar vill känna på och dra i saker som kommer i deras väg.

– Barn är nyfikna och att undersöka sin omgivning är en viktig del i barnets utveckling, säger Dina Försäkringars expert på barnförsäkring Sofia Werre Ahlén, som också är småbarnsförälder och sjuksköterska.

– Som förälder är det viktigt att du alltid har ditt barn under uppsikt och gör en översyn av hemmets faror för att förebygga olyckor.

Barnsäkra köket

Köket är den plats där vi spenderar mycket tid tillsammans och risken för olyckor är som störst. Ibland räcker det med att titta bort en kort stund för att ditt barn ska börja klättra ur barnstolen eller öppna en kökslåda.

  • Säkra lådor och skåp. Att dra i skåpsdörrar och lådor kan vara en kul sysselsättning för små händer. Om du förvarar knivar, saxar och andra vassa föremål i köksskåp och lådor kan det vara bra att skaffa säkerhetsspärrar.
  • Dra ur kontakten. Elektriska apparater finns det gott om i köket. Men att peta ner ett föremål i brödrosten eller fingra på en mixer kan vara farligt. Se till att ställa bort apparaterna och dra ur sladden när de inte används.
  • Säkra spisen. Puttrande mat på spisen kan vara lockande för nyfikna barnögon. Ett hällskydd håller små fingrar borta från kokande grytor. Se också till att ha ett öppningsskydd på ugnen och en timer som stänger av plattan efter användning.
  • Lås in farliga kemikalier. Olika medel för rengöring och diskmaskinstabletter kan se aptitliga ut för ett barn. Förvara alla kemikalier i ett skåp som du kan låsa.

Fler tips hur du barnsäkrar ditt hem

  • Säkra och förankra möblerna i väggen. När ditt barn börjar ställa sig upp ökar risken för både fall- och klämolyckor. Skaffa tippskydd och sätt fast bokhyllor, tv-apparater, bänkar och andra möbler som barnet kan klättra på.
  • Säkra eluttagen. Eluttag finns det gott om i ett hem. Moderna eluttag har inbyggda petskydd som förhindrar att barnet får en stöt vid beröring. Om du inte har petskydd eller kontaktskydd, se till att skaffa det.
  • Plocka bort lösa saker. Att utforska saker med munnen är naturligt för ett litet barn. Tänk på att leksaker och pyssel som ett storasyskon har framme kan innebära en kvävningsrisk om ett mindre barn får tag på det. Var därför noga med att hålla alla ytor rena från småsaker.

Barnförsäkring – en extra trygghet för ditt barn

Om olyckan ändå skulle vara framme är det viktigt att ha en bra försäkring. Vår barnförsäkring Länk till annan webbplats. gäller både vid sjukdom och olycksfall, dygnet runt och året om.

Det är viktigt att skaffa en barnförsäkring så tidigt som möjligt, innan något händer. Vår försäkring för barn går att teckna innan barnet fyllt 18 år och den gäller fram till dess att ditt barn fyller 25 år.

Mer att läsa