Hjärt- lungräddning HLR – bra att veta

Om en person är medvetslös och inte andas normalt är det viktigt att snabbt komma igång med hjärt-lungräddning (HLR). Här berättar vi vad det innebär och hur du kan tänka.

Om olyckan skulle vara framme och någon i din närhet drabbas av hjärtstopp, kan du behöva göra livräddande insatser i väntan på ambulans. Vi frågade vår försäkringsexpert som också är sjuksköterska, Sofia Werre Ahlén, om varför det kan vara en bra idé att lära sig utföra HLR.

- Att snabbt komma igång med livräddande insatser ökar chansen att en person som drabbas av hjärtstopp överlever. Genom att ha kunskap om hur man gör HLR är man bättre förberedd och kan lättare behålla lugnet tills att vårdpersonal tar över, säger Sofia.

Vad är hjärt-lungräddning (HLR)?

När någon råkar ut för hjärtstopp och förlorar medvetandet kan hjärtat inte längre pumpa blodet ut i kroppen. Med hjälp av HLR, som innebär att man ger bröstkompressioner i högt tempo och regelbundna inblåsningar, kan blodcirkulationen komma igång. På 1177.se Länk till annan webbplats. finns information och filmer som visar hur man gör HLR på vuxna.

HLR på barn

När en vuxen får hjärtstopp beror det oftast på en hjärtsjukdom, medan om ett barn drabbas handlar det ofta om andningsstopp. Att ett barn slutar andas kan bland annat bero på att en matbit eller leksak har fastnat i halsen, eller vid drunkning. På 1177.se Länk till annan webbplats. finns information och filmer som visar hur du bör agera i en nödsituation och gör HLR på barn.

Lär dig livräddande insatser

Genom att gå en HLR-kurs kan du träna på att göra inblåsningar och bröstkompressioner på en övningsdocka. Du kan också lära dig hantera en hjärtstartare och därmed är du bättre förberedd om olyckan skulle vara framme. Kontakta exempelvis Barnhälsovården eller Svenska rådet för hjärt-lungräddning Länk till annan webbplats. om var HLR-utbildningar ges.

Glöm inte försäkringen

Om olyckan skulle vara framme är det också viktigt att ha en bra försäkring. Med vår olycksfallsförsäkring får du ett bra ekonomiskt skydd vid olycksfall dygnet runt. Med vår sjuk- och olycksfallsförsäkring eller barnförsäkring får du även ett skydd vid sjukdom.

Mer att läsa