Grönt spänne på barnhjälmar räddar liv

För 25 år sedan togs det fram ett grönt spänne till alla cykelhjälmar för barn upp till sju år. Det gröna spännet är konstruerat för att lösas ut om barnet skulle fastna med hjälmen vid lek. Ändå visar en undersökning gjord 2019, att nära en fjärdedel av svenska föräldrar inte känner till spännet.

För att komma till rätta med det här har en överenskommelse tecknats av tunga aktörer inom både cykelbranschen och myndigheter om en gemensam nationell rekommendation av småbarnshjälm med grönt spänne för barn upp till sju år.

Varför ska man välja en hjälm med grönt spänne?
Efter en cykeltur fortsätter ofta barn att leka med hjälmen på. Det gröna spännet har därför konstruerats så att det löses ut om barnet skulle fastna och bli hängande någonstans. Däremot löses inte spännet ut om barnet till exempel faller av cykeln och slår i marken, eftersom kraften i hakbandet inte blir tillräckligt stort för det.

Hur länge ska barn använda småbarnshjälm?
Småbarnhjälmen är främst avsedd som cykelhjälm fram tills barnet fyller sju år, men i praktiken kan den användas längre vid alla uteaktiviteter där de behöver hjälm.

Vanliga cykelhjälmar kan vara farliga för barn
Att använda en hjälm utan grönt spänne kan vara farligt för barn eftersom hakbandet håller kvar hjälmen även om den utsätts för mycket stora krafter. Vi rekommenderar därför alla föräldrar att följa den nationella rekommendationen om småbarnshjälm upp till sjuårsåldern.

Rätt försäkring till ditt barn

De flesta barn har en olycksfallsförsäkring genom skolan eller förskolan, men den gäller inte alltid dygnet runt och inte vid sjukdom. De minsta har inget skydd alls. Därför behöver du som förälder göra ett aktivt val. Med vår barnförsäkring får ditt barn ett ekonomiskt skydd dygnet runt. Och den fortsätter att ge ett skydd genom ungdomen - ända fram till 25 år.