Copyright @ Dina Försäkringar AB. All rights reserved
Viltolycka!
Vad gäller vid viltolycka?
Fakta om viltolyckor och information om vilka regler som gäller om du råkat ut för eller upptäcker en viltolycka.
Ta varningsmärken för vilt på allvar. Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning. Under hösten när många jägare och bärplockare är i skogen ökar också risken att vilda djur söker sig till vägarna.
Enligt jaktförordningen är den som kört på vissa djur skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.
Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret.
Du måste göra en anmälan till polisen även om djuret du sammanstött med inte är synbart skadat. Att inte anmäla en viltolycka med ovan nämnda djur är straffbart och kan ge böter.
Vid polisanmälan av en viltolycka ska du uppge:
Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Den delas bland annat ut på bilprovningsstationer och finns i en del nya bilar. Markeringsremsan kan beställas från Nationella viltolycksrådet.
Om du inte har någon markeringsremsa kan du märka ut platsen med något annat som är väl synligt, till exempel en plastpåse eller en halsduk.
När polisen får besked om en viltolycka görs en bedömning och en kontaktperson från Nationella viltolycksrådet (NVR) kontaktas och rings ut till olycksplatsen. Kontaktpersonen har god lokalkännedom och ser till att ett eventuellt eftersök påbörjas för att minska djurets lidande. Polisen skickas till olycksplatsen i alla de fall en personskada har inträffat.
Källa: Polisen
Det kan vara bra att se över sitt försäkringsskydd. Kontakta oss så hjälper vi dig!