Så grillar du säkert i sommar

Att grilla på sommaren är för många den ultimata semesterkänslan. För att grillmiddagarna enbart ska vara härliga finns det risker du behöver vara medveten om. Här har vi samlat några tips på hur du undviker skador på din omgivning när du ska grilla.

  • Ha koll på barn och husdjur, så att de håller sig på rejält avstånd från grillen. Tänk på att den som tänder en eld är ansvarig för säkerheten. Var noga med att informera barnen om vilka regler som gäller.
  • Tänd helst grillen med eltändare, tändpapper eller tändblock. Använd aldrig bensin eller t-sprit.
  • Se till att grillen står stadigt och på ett tryggt avstånd till byggnader eller annat brandfarligt material.
  • Ha vatten nära till hands när du grillar, så du snabbt kan släcka elden om olyckan skulle vara framme.
  • Lägg på locket på grillen när maten är klar och kontrollera att glöden slocknar helt innan du lämnar den utan uppsikt.

Tänk på: Se upp med engångsgrillen! Att många butiker väljer att inte sälja engångsgrillar talar sitt tydliga språk. Förutom att engångsgrillen är dålig ur miljösynpunkt, kan den bli mycket varm. Om du använder en engångsgrill, så ställ den på ordentligt avstånd till gräs eller lättantändligt material. Lägg aldrig en varm engångsgrill i papperskorg eller soptunna. Se också till att den är släckt ordentligt när du är klar.

…och om du ska elda ute i naturen

  • Tänk på att det kan råda eldningsförbud även om det har regnat ordentligt. Ta för vana att kolla vad som gäller i just den kommun du befinner dig i.
  • Om du gör upp eld i skog och mark, gör det helst på grus eller sand. Elda inte på berghällar som kan missfärgas och spricka. Bryt inte kvistar och grenar utan använd sådant som redan ligger på marken. Och släck elden ordentligt med vatten! Rör om så att du ser att all glöd har slocknat innan du lämnar platsen.