Tips för en säkrare cykelsäsong

Att cykla är både miljövänligt och en bra motionsform – men inte helt ofarligt. Allt fler elsparkcyklar och snabba elcyklar i trafiken ökar också risken för olyckor. Här kommer några värdefulla tips om hur du förebygger cykelolyckor.

Cykling är ett smidigt transportmedel och bra för hälsan. Men till skillnad från en bilist är du helt oskyddad om olyckan skulle vara framme. Enligt Trafikverket utgör cyklister den största gruppen allvarligt skadade i vägtrafiken. En ökad användning av elsparkscyklar är en bidragande orsak till antalet skadade ökar. Genom att anpassa farten, använda hjälm och vara bättre uppmärksam kan olyckor undvikas.

För säkrare cykelturer

  • Använd huvudet och en cykelhjälm. Nästan hälften av de cyklister som skadas allvarligt har huvudskador. Genom att använda cykelhjälm minskar risken för skador avsevärt, oavsett om du cyklar eller kör en elsparkcykel. Se till att hjälmen är CE-märkt och har perfekt passform på huvudet. Barnens hjälmar ska ha grönt spänne som är konstruerat för att lösa ut om barnet skulle fastna.
  • Glöm inte att du är en trafikant. Även du som cyklar är en trafikant. Det innebär till exempel att du ska stanna för rött ljus och att du har väjningsplikt vid obevakade övergångsställen. Läs mer på om trafikregler för cyklister. Länk till annan webbplats.
  • Kör på cykelbanan. Om det finns en cykelbana ska du normalt cykla där och hålla till höger. Om du är särskilt försiktig får du köra på vägbanan även om det finns cykelbana, under förutsättning att du är över 15 år och att hastighetsbegränsningen på vägen inte är högre än 50 kilometer i timmen. Barn får, till och med det år de fyller åtta, cykla på gångbanan om cykelbana saknas.

Tänk på: En hemförsäkring ersätter inte kroppsskador vid en olycka på cykel eller elsparkcykel. Teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring eller en olycksfallsförsäkring så har du försäkringsskydd även när du cyklar.

Fler tips för att förebygga olyckor och skador

  • Var uppmärksam på dina medtrafikanter. Genom att anpassa farten efter omgivningen och hålla ögonkontakt med medtrafikanter kan många olyckor undvikas. Vid korsningar är det viktigt att ha koll på väjningsplikten – stanna om du är det minsta osäker på vad som gäller.
  • Använd ringklocka. Ringklockan på din cykel är mycket användbar för att varna eller uppmärksamma dina medtrafikanter vid exempelvis omkörning. Plinga i god tid och invänta en reaktion innan du cyklar om.
  • Signalera innan du svänger eller stannar. Eftersom cyklar saknar blinkers måste du visa med din arm när du ska svänga. Ge tecken i god tid och var uppmärksam på att både fotgängare, andra cyklister och bilar har uppfattat signalen innan du svänger. Lika viktigt är det att signalera om du behöver stanna.
  • Se upp för grus på väg- och cykelbanan. Vi är många som passar på att ta fram cykeln direkt när solen tittar fram och snön är borta. Innan gatorna är rensopade efter vinterns halkbekämpning är det viktigt att vara uppmärksam på grus som kan ligga kvar på cykelbanan. Just rullgrus är en vanlig orsak till omkullkörning och singelolyckor.
  • Se över din cykel. Genom att smörja och rengöra cykeln regelbundet blir turerna säkrare. Kontrollera att kedjan är spänd och testa bromsarna, både bak och fram. Se till att däcken är i bra skick och att lamporna fungerar. Glöm inte reflexerna och kolla att lösa detaljer sitter fast ordentligt.

Tänk på: För att en elcykel ska klassas som cykel får den inte gå fortare än 20 kilometer/timme. En elcykel som går snabbare än 25 kilometer/timme med motorn påkopplad betraktas som moped och har andra krav för att framföras i trafiken.

Vi hoppas du får härliga cykelturer!

Mer att läsa