Lär dig mer om julens vanliga brandorsaker

Under december vankas bråda tider med glögg, pepparkakor och paket. Det ska tändas ljus, kokas knäck, eldas i öppna spisar och roddas med spralliga barn, husdjur och andra familjemedlemmar. Mitt i julstöket ökar även risken för brand. Här delar Mattias Gutegård, skadechef vid Dina Försäkringar Göta, med sig av sina bästa brandförebyggande tips inför den stundande högtidshelgen.

Vilka är de vanligaste brandorsakerna?

Det hör årstiden till att tända levande ljus och laga mycket mat. Gärna långkok som står länge och puttrar på spisen. Så det är främst ljus och torrkokning som ställer till det.

Vad kan man göra för att förebygga detta?

Ett tips är att prata om det hemma och bestämma att de som tänder ljusen också är ansvariga för att släcka dem. Använd gärna en adventsstake i brandsäkert material som metall, keramik eller sten och se till att ljusen står stadigt i dem. Samt att du inte använder mossa eller bomullsvadd i ljusstaken. Om du absolut vill ha mossa i ljusstaken så är det bra att speja mossan med vatten så att den håller sig fuktig hela tiden.

När det kommer till torrkokningen så handlar det ofta om att man bli avbruten mitt i matlagningen av att någon ringer på dörren eller på telefonen och att man går iväg och svarar. Sedan dyker det upp något annat och då glömmer man bort spisen. Så även om du bara tänker gå ifrån spisen en liten stund, stäng av den. Maten klarar sig oftast ändå.

Granar är väldigt brandfarliga har jag hört?

En gran som inte får vatten blir oerhört lättantändlig. Det kan räcka med att granen är placerad för nära ett ljus eller att någon går förbi granen med en eldkälla av något slag och därigenom råkar antända den. Så ett annat tips är att alltid ha vatten i julgransfoten. Då brinner den inte alls på samma sätt.

Hur är det med öppna spisar då?

Där handlar det främst om vad som står i närheten. Att inte ha någon vedhög stående eller en massa gamla tidningar som en gnista kan få fäste i. Samt att elda med förstånd och följa de rekommendationer som gäller för den kamin som du eldar i.

Vilken skyddsutrustning är bra att ha hemma?

Brandfilt och brandvarnare är något jag rekommenderar starkt! Brandfilten är ett fantastiskt redskap att ha i köket. Sedan är det bra att ha en sex-kilos pulversläckare någonstans i huset också. Om man har de tre sakerna så är man bra rustad. I alla fall tillräckligt bra för att hålla elden under kontroll tills man får hjälp av brandkåren. Sedan får man inte glömma att det hör årstiden till att man lagar mat, tänder ljus och eldar i spisen under julhelgen. Bli inte avskräckt från julmyset bara för att brandrisken ökar utan elda förståndigt så brukar det gå bra.

Tre bra saker att tänka på under julhelgen

  • Den som tänder ljusen, ansvarar för att släcka dem.
  • Slå av spisen om du går ifrån en stund.
  • Elda förståndigt.

Tre bra saker att alltid ha hemma

  • Brandfilt
  • Brandvarnare
  • Brandsläckare


Glöm inte heller att se till att du har en bra hemförsäkring om olyckan ändå är framme!