Så skyddar du ditt hus från inbrottstjuvar

När vintern känns som längst brukar många passa på att åka till varmare breddgrader. Det ger även inbrottstjuven tillfälle att jobba ostört en längre tid utan att bli upptäckt. Vi bad Mattias Gutegård, skadechef Dina Försäkringar Göta, dela med sig av sina bästa brottsförebyggande tips för hus och villa.

Vilken tid på dygnet sker de flesta inbrotten?
Även om kvälls- och nattmörker ger tjuven en viss fördel att jobba mer ostört och undangömt så kan man inte gå lika mycket efter klockan nu som förr. Många inbrott sker även dagtid så länge tjuven inte riskerar att bli upptäckt. Altandörrar till exempel har vi sett är helt klart överrepresenterade när det gäller inbrott. Ganska enkla att forcera och ligger oftast undangömda på baksidan av huset.

Vad kan man göra för skydda sin bostad för inbrott?
Det viktigaste är att tänka efter före och vidta de förebyggande åtgärder man kan. Som försäkringsbolag kan vi hjälpa till att täcka upp för de ekonomiska förluster du drabbas av vid ett inbrott. Den emotionella förlusten däremot är svårare att plåstra om. Men om vi börjar med det praktiska:

  1. Kontrollera att du har bra lås på dörrar och fönster
    Rent praktiskt så ska man kontrollera att man har bra lås på dörrar och fönster. Det kan vara svårt att veta vilka lås som är godkända och inte, så bäst är att låta en låssmed gå igenom dem.

  2. Montera fönster och dörrar på rätt sätt
    Om du tänker montera in egna fönster och dörrar i huset så måste du vara säker på att du monterat dem rätt. Känner man sig osäker så är det bättre att ta hjälp av en snickarfirma. I många fall kan det till exempel räcka med att man har en ordentlig säkerhetsdörr för att avskräcka tjuvarna. Ju jobbigare och mer tidskonsumerande det ser ut att ta sig in i huset desto bättre.

  3. Be grannarna om hjälp
    Även om du är bortrest så är det bra om det ser ut som att någon faktiskt är hemma. Om du bor i villa eller hus och reser bort under vintern, be grannarna skotta upp vid dörren och samla in posten emellanåt. Om det är sommar kan det handla om att klippa gräset.

  4. Posta dina semesterbilder på Facebook först efter du har kommit hem igen
    Det har blivit mer och mer vanligt att man lägger upp bilder på sociala medier som Facebook eller Instagram när man är bortrest. Har du en öppen profil på dessa kanaler, det vill säga att fler än dina vänner kan se ditt flöde, så är det väldigt lätt för tjuven att kolla upp att du inte är hemma. Efter att ha kollat upp vilka som bor på adressen för det hus som tjuvarna är intresserade av så är det snabbt gjort att söka vidare på dessa namn på Facebook. Om du då har postat att du är på en långresa är det fritt fram.

  5. Använd sociala medier till motsatsverkan
    Sociala medier behöver inte alltid vara av ondo. De kan även användas till motsatsverkan genom olika grupper som verkar geografisk där du bor och kan lämna information om allt från älgar på vägen till inbrottsförsök. Använt på rätt sätt kan det vara till hjälp.

  6. Låt inte värdesaker ligga framme
    Lämna inte värdesaker som kontanter, ädelstenar, smycken, guld, dyrbar elektronik framme och synligt genom fönstren. Det ger tjuven en anledning att gå in. Vi har till och med varit med om att äkta mattor har blivit stulna, även om det inte är jättevanligt. När det kommer till kontanter så finns det även ett maxbelopp på hur mycket vi ersätter vid stöld. Har du mer pengar hemma än maxbeloppet är det bättre att ha det på banken.

  7. Investera i bra larm
    Larma huset. Både sirenlarm som tjuter högt och larm som är direktkopplat till en larmcentral.

  8. Tänk till en extra gång på den emotionella förlusten
    Vi möter många människor som har drabbats av inbrott och den svåraste biten är i de flesta fall den emotionella förlusten. Det uppstår ofta en oroskänsla efter inbrott, och det är lätt att känna sig otrygg och arg för att tjuven har stökat runt i ditt hem och förstört. Sedan är det förlusten av dina minnen. Tjuvarna är ofta ute efter smycken, så kan de stjäla familjesmycken och liknande så kommer de att göra det. Den emotionella förlusten kan vi aldrig ersätta, det är en ekonomisk ersättning vi ger. Tänk därför framförallt på två saker: 1) Förvara smycken och sådant du är extra rädd om i ett bankfack. 2) Se över inbrottsskyddet även om du inte har drabbats så slipper du känna av den här oron från dina barn och närstående.

Vad gör jag om jag upptäcker att jag har blivit utsatt för ett inbrott?
Kontakta omedelbart polisen så att de kan komma dit och säkra spår! Sedan ska du backa ut från huset så att du inte stöter på tjuvarna om de fortfarande är på plats. Du ska inte leka hjälte, utan backa undan och kontakta polisen.

Har du hemförsäkring hos oss? Här kan du läsa mer om hur den gäller vid inbrott. Hemförsäkring