Så förebygger du vattenskador i hemmet

Att få en vattenskada i ditt hem kan fort bli en bekymmersam historia. Dels kostar det att reparera och dels krånglar det ofta till livet ordentligt när man måste försöka rodda alla vardagsbestyr i utrivna kök och badrum. Vi bad Mattias Gutegård, skadechef på Dina Försäkringar Göta, att dela med sig av sina bästa tips om hur du förebygger vattenskador i hemmet.

Hur vanligt är det med vattenskador i hemmet?
Det är vanligt. Det inträffar en enorm mängd vattenskador om man ser till hela landet under ett år. Det är lite av en mängdskada. Det har blivit allt vanligare att kök drabbas av vattenskador.


Hur kommer det sig?

Vi investerar mycket mer i våra kök nuförtiden och har många fler vattenbärande maskiner än förr. Idag så finns det diskmaskin, kyl och frys i princip alla kök, samt även andra maskiner som till exempel ismaskiner. Det i kombination med att kök inte är anpassade för vatten på samma sätt som ett badrum leder många gånger till större skador. Sedan kan det ta längre tid att upptäcka vattenskador i köket, eftersom många rör sitter dolda bakom eller under ett skåp. På så vis kan en koppling stå och läcka under en längre tid innan det upptäcks.

Badrum är fortfarande också ett riskområde?
Jag tror var tredje eller var fjärde vattenskada sker i bad- eller duschrum. Där handlar det väldigt mycket om att hålla rent i sin golvbrunn och vara rädd om tätskikten. Inte skruva för mycket i väggarna helt enkelt.

Vad kan man göra för att förebygga vattenskador i sitt hem?
Det som är klart effektivast är en vattenfelsbrytare. Den monteras på huvudvattenledningen precis efter vattenmätaren och går att ställa in på hur känslig den ska vara. Vid lite större flöden låser den ledningen så att det inte kommer in något mer vatten i fastigheten. Har du en sådan så är du relativt trygg. Sedan finns det enklare vattenlarm också. De ser ut som en liten brandvarnare som man kan lägga in i ett diskbänksskåp eller någonstans där man inte tittar så ofta. Det är en väldigt enkel sak som kan göra stor nytta. Plastbaljorna som man ställer under sin kyl, frys och diskmaskin fångar också upp läckande vatten. Bygger man ett nytt kök idag så har alla en sådan diskbänksinsats. Så de nya köken är säkrare än det har varit förut.

Hur märker man att man har fått en vattenskada?
Många gånger hinner det gå så långt att man kanske först ser det när parkettgolvet börjar bli lite mörkt eller slå sig. Eller så känner man det på lukten. Småläckagen kan verkligen ställa till det, eftersom de är svåra att upptäcka om man inte är där och tittar.

Finns det någon livslängd på gummislangar och kopplingar?
Kopplingar är det svårt att säga något om. De kan ge med sig lite närsomhelst, medan gummislangar till diskmaskiner och liknande brukar ha en livslängd på ungefär fem år. Om gummislangen till diskmaskinen briserar så blir det däremot ofta en väldigt stor skada direkt. För det står vatten i tryck i dem, så är man inte hemma när en sådan springer läck så kan den hinna pumpa ut väldigt mycket vatten innan man upptäcker det.

Vad ska man göra om man misstänker en vattenskada?
Först ska man försöka se varifrån det kommer. Försök hitta orsaken till varför golvet ser ut som det gör eller varför det luktar lite konstigt. Stäng sedan av huvudkranen så att det inte kommer något mer vatten. Därefter ska man ringa till sitt försäkringsbolag såklart, så kan de komma med råd kring vad man ska göra eller om någon behöver komma ut och titta på det.

Mattias Gutegårds bästa tips för att förbygga vattenskada

  • Undvik i största möjliga mån att borra i tätskikten i ditt dusch- eller badrum.
  • Se till att hålla golvbrunnarna rena.
  • Investera i en vattenfelsbrytare. En bra sådan kostar från 6 000 kronor och går att hitta hos de flesta rörmokerifirmor.
  • Investera i ett enklare vattenlarm Länk till annan webbplats..
  • Stäng av huvudbrytaren vid diskmaskinen när du inte använder den.
  • Rengör regelbundet kondensränna och dräneringshål i kylskåp.


Branschföreningen Säkert vatten har tagit fram en broschyr med goda råd till dig som ska bygga nytt eller renovera ditt kök, badrum, wc eller tvättstuga.
Broschyr: Vägen till ett lyckat arbete Pdf, 682.1 kB.

Har du hemförsäkring hos oss? Här kan du läsa mer om hur den gäller vid vattenskada: Hemförsäkring