Tips för en trygg höstpromenad med din hund

Hösten är för många en härlig tid med frisk luft, svampplockning och en natur som exploderar av färger. Den lockar till sköna promenader och lek med hunden i skog och mark. För att höstpromenaden ska bli en trygg upplevelse kommer här några tips att tänka på.

Sommaren är över, luften har blivit svalare och det mörknar tidigare. Som hundägare behöver du ut i ur och skur på promenader och för att undvika otrevligheter kommer här några tips.

– Nu när mörkret kommer tidigare och det dessutom inte är helt ovanligt med dimma är det dags att börja tänka på reflexer igen för dig och din hund, säger Anita Moliis Larsson, produktansvarig Djur på Dina Försäkringar. Utan reflex syns du och din hund först på 25 meters håll i mörkret men med en bra reflex ökar det avståndet till 140 meter. Det finns massor av smarta produkter på marknaden att välja mellan så det finns inga ursäkter att inte ha reflex, det är en enkel livförsäkring.

några reflextips

  • Praktiskt går före det estetiska – reflexen ska synas på långt håll snarare än vara snygg.
  • Byt ut reflexerna då och då, de slits ut och tappar funktion med tiden. Lys på en gammal reflex och en ny reflex på fyra meters avstånd och byt ut den som syns sämst.
  • Kombinera reflexer med lampa, lampor syns även i totalt mörker.
  • Testa en reflexväst på din hund – har den mycket päls syns den bättre med hjälp av en väst.
  • Glöm inte dig själv. Fäst reflexband runt handlederna, kanske en lampa fäst i kläderna eller använd en reflexjacka så att både du och din hund syns i mörkret.

Se upp för ekollon

Visste du att flera hundar varje år förgiftas av att ha ätit ekollon? Ekollon innehåller en stor mängd frätande tannin som orsakar skador på njurar och lever samt inflammation i mag- och tarmkanalen. Har din hund råkat ut för ekollonförgiftning blir den trött och slutar äta. Den kan också få feber och förstoppning som inom två–tio dygn övergår i en tjärliknande diarré. Det finns ingen medicin utan hunden stödbehandlas mot magsmärtorna, förstoppningen och diarrén. Så se upp för ekollon helt enkelt.

Faror i svampskogen

Finns det något bättre än att hitta fina matsvampar som kantareller eller någon god sopp? Men i skogen finns förstås också en hel del giftiga svampar och vissa av dem är så giftiga att även om hunden bara nosar eller slickar på dem kan den bli dålig.

– Misstänker du att hunden fått i sig giftig svamp ska du ta den till veterinär så fort som möjligt, säger Anita. Symptomen kan se olika ut beroende på vilken svamp det är men diarré och kräkningar hör till de vanligaste. En del svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Se till att hålla din hund långt borta från alla typer av flugsvampar, toppig giftspindling (även kallad spindelskivling) och stenmurkla.

Ser du skylten ”Jakt pågår” – välj en annan väg

Hösten är också en tid då det förekommer jakt av olika typer av vilt i skog och mark. Om det pågår jakt sätter jägaren eller jaktlaget ofta upp skylten ”Jakt pågår” längs vägar i området.

– Ser du skylten kan det vara klokt att välja en annan väg om du har möjlighet, tipsar Anita. Förhoppningsvis har jägaren bra koll på att du inte är en älg men det kan vara lite stökigare med lösa jakthundar och stressat vilt i området. Skylten ”Jakt pågår” sitter oftast uppsatt bara tillfälligt och dagen efter kan jakten vara över eller flyttad till ett annat område. Så om ser du skylten, passa på att testa en annan promenadväg med din hund.

Med sunt förnuft och lite uppsyn på vad din pälskling stoppar i sig blir höstens skogspromenader förhoppningsvis underbara och bekymmersfria. Har du sett till att ha en hundförsäkring är du också förberedd om ni skulle behöva uppsöka en veterinär.

Mer att läsa