Julens faror för hunden och katten

Julen kan innebära flera faror för våra fyrbenta vänner. För att minimera risken för problem är det klokt att inte lämna julmat, godis, pynt eller julblommor framme så att din hund eller katt kommer åt det. Har du barn är det också bra om du pratar med dem i förväg och berättar att viss typ av mat och godis kan vara giftigt för ert husdjur.

Här är fem vanliga faror för våra pälsklingar i juletid och vad du kan tänka på!

1. julmat

Julmat innehåller ofta fett och salt, vilket sällan är lämpligt för hunden och katten. Om ditt husdjur får i sig matrester som är väldigt feta och salta finns det risk för magproblem med kräkning och diarré. Speciellt hundar är extra känsliga för mycket fett som kan leda till bukspottinflammation och vara livshotande. Mycket av julmaten, som Janssons frestelse och köttbullar, innehåller lök vilket är giftigt för både hund och katt. Även nötter kan vara farligt, exempelvis macadamianötter kan leda till nervskador.

2. Choklad

Choklad innehåller ämnet teobromin som kan ställa till stora problem för både katter och hundar med bland annat risk för magproblem, hjärtklappning och kramper. Är du osäker på om mängden choklad som ditt husdjur fått i sig kan orsaka förgiftning är det bra om du kontaktar din veterinär för akut rådgivning. Tänk på att det förenklar för veterinären om du vet vad ditt djur väger, vilken typ av choklad den ätit och hur mycket.

3. Giftiga växter

Flera av de växter som man har hemma runt jul är giftiga för katter och hundar. Framför allt katter kan vilja smaka på olika växter inomhus. Om du märker att djuret är väldigt intresserat av en viss växt kan det vara klokt att ta det säkra före det osäkra och slänga ut växten. Se också till att misstänkt giftiga växter och snittblommor står oåtkomligt för ditt husdjur.

Exempel på växter som kan orsaka förgiftning

  • Amaryllis, hyacint och julros är giftiga och kan orsaka kräkning och diarré.
  • Julstjärna. Hela växten är giftig, men orsakar dock oftast milda förgiftningssymptom som irritation i mun och mage samt eventuellt kräkning och diarré.

4. Paketsnören och glitter

Det är inte ovanligt att katten eller hunden leker med paketsnören eller glitter. Men låt dem inte göra det! Om djuret sväljer någon typ av snöre så kan det leda till att det fastnar under tungan på djuret och förstör tarmarna. Har din hund eller katt svalt någon form av snöre, kontakta genast närmsta öppna veterinärmottagning och be att få komma in akut. Ofta kan man ge kräkmedel så att snöret kommer upp innan det hunnit orsaka någon skada.

5. Levande ljus och annat pynt

Var noga med att katten eller hunden inte kan komma åt levande ljus. Om djuret välter ett ljus kan det leda till smärtsamma brännskador på djuret och även riskera att ditt hem drabbas av eldsvåda.

Se också upp med julgranskulor och annat ömtåligt pynt. Om det går sönder kan ditt djur drabbas av skärsår i till exempel trampdynorna. Julpynt som hunden eller katten äter upp kan i värsta fall orsaka skador i tarmen eller leda till stopp i tarmen, vilket kan bli mycket allvarligt.

Om olyckan är framme

Om du misstänker att ditt husdjur är allvarligt sjukt eller har blivit förgiftat ska du söka vård. Har du en hundförsäkring eller kattförsäkring hos oss på Dina Försäkringar så ingår samtal med FirstVets videoveterinär i din försäkring. Om du är osäker på om du behöver åka in till en djurklinik eller inte så kan det vara skönt att få ett första utlåtande från dem.