Villaförsäkring - Hemförsäkring till din villa

En läckande tvättmaskin med texten: Just nu 10% rabatt på hemförsäkring
En läckande tvättmaskin med texten: Just nu 10% rabatt på hemförsäkring

Just nu får du som köper en hemförsäkring till din villa, hyresrätt, bostadsrätt eller fritidshus 10 procent rabatt första året - så räkna ut ditt pris redan idag!

Som villaägare har du både hus, hem och tomt att tänka på. För att göra det enkelt för dig så ingår därför både skydd för huset, tomten och alla saker i vår försäkring. Vi kallar det för Villahemförsäkring.

Försäkringen Villahem ersätter skador orsakade av bland annat brand, läckage, storm, hagel och inbrott. Den finns också där om du skulle bli sjuk på resan eller om någon i familjen skulle råka ut för ett överfall. Och om du hamnar i en tvist hjälper vi dig med advokat­kostnaderna.

Om du bara vill försäkra själva byggnaden så hittar du villkor för det här: Villkor villaförsäkring - endast byggnad Pdf, 790.7 kB. (pdf)

Om du byter försäkringsbolag och köper din boendeförsäkring hos oss så ingår ett prova på-skydd. Det betyder att om du drabbas av en skada som skulle ha ersatts av din tidigare boendeförsäkring men inte omfattas av vår boendeförsäkring, så ersätter vi enligt den tidigare försäkringen.

PROVA PÅ-SKYDDET GÄLLER:

  • Om du köper en boendeförsäkring hos oss med samma omfattning och tilläggsförsäkringar som hos det tidigare försäkringsbolaget.
  • Under första året från det att du köper din försäkring hos oss.

​ATT TÄNKA PÅ

Om du vill utnyttja prova på-skyddet efter en skada behöver du meddela oss. Du måste då också kunna visa oss försäkringsbrev och villkor som visar att skadan skulle ha ersatts av din tidigare försäkring.

Prova på-skyddet gäller inte för skillnader i aktsamhetskrav och värderingsregler. Det gäller inte heller för skillnader i försäkringsbelopp, högsta ersättningsbelopp och självrisk.

  • Topprankad hemförsäkring med 4,4 av 5 poäng hos Konsumenternas Länk till annan webbplats.
  • Vid brand, vattenläckage, inbrott eller annat oförutsett
  • Skydd mot hussvamp och skador på din tomt
  • Hjälp om någon stämmer dig
  • Hjälp om någon stjäl din identitet

Mer om vår villaförsäkring

Som villaägare finns det många risker som är viktiga att skydda sig mot. Tänk om en istapp skulle trilla ner från ditt hustak, skada någon och du krävs på skadestånd, eller om du måste flytta från huset på grund av en stor vattenskada. Vi hjälper dig med skadeståndet, kostnaderna för både reparationen och en tillfällig bostad efter vattenskadan och dessutom har du och din familj ett skydd på semesterresan eller om ni skulle drabbas av ett överfall.

Det här ingår i villahemförsäkringen

Tabell som beskriver vad som ingår i
Du får ersättning vid inbrott hemma eller om du råkar ut för en stöld utanför din bostad, t.ex. när du är på jobbet eller på resa.
Om huset skadas på grund av läckage från t.ex. en vattenledning kan du få ersättning.
Du får ersättning om ditt hus och dina saker skadas vid en brand.
Om ditt hem skadas av storm, hagel, översvämning eller snötryck kan du få ersättning.
Du får ersättning om t.ex. kylskåp, frys, spis eller värmepump går sönder.
Om kylskåpet eller frysen går sönder kan du få ersättning för förstörda livsmedel.
Om ditt hem drabbas av skadedjur som getingar, råttor eller vägglöss får du hjälp med sanering. Försäkringen ersätter även sanering och reparation om huset drabbas av hussvamp eller träskadeinsekter som husbock och hästmyra. Kontakta vår samarbetspartner Nomor på 0770-160 207 eller gör en skadeanmälan på nomor.se/se/kontakt.
Om du krävs på skadestånd för att du skadat någon eller någons saker utreder vi om du är skadeståndsskyldig, för din talan vid en rättegång och betalar rättegångskostnader och eventuellt skadestånd.
Om du hamnar i en tvist som kan gå till domstol kan vi hjälpa dig med advokat- och rättegångskostnader.
Om du eller någon i din familj blir utsatt för misshandel eller vissa sexualbrott får du ersättning genom din försäkring.
Om du mår dåligt efter t.ex. ett inbrott, ett överfall eller en brand kan vi hjälpa dig med upp till tio behandlingar hos psykolog eller psykoterapeut.
I försäkringen ingår förebyggande rådgivning om hur du kan skydda dig mot ID-stöld och hjälp att begränsa följderna om det skulle hända.
Genom Näthjälpen får du tillgång till förebyggande rådgivning och hjälp med att ta bort oönskat och kränkande innehåll som publicerats på internet utan ditt samtycke.
Gäller för dig och din familj om ni under en resa skulle bli sjuka eller råka ut för ett olycksfall. Gäller också om något skulle hända med era saker eller om ni eller ert bagage blir försenat.

Skydd vid överfall eller om du råkar skada någon

En villahemförsäkring fungerar som ett skydd för din familj. Vi tar inte bara hand om skador på eller i din villa, utan alla som bor där omfattas av försäkringen. Skulle någon i familjen bli överfallen på väg hem från jobbet eller av en inbrottstjuv i ert hem ersätter vi er för skadorna. Skulle ni råka skada en annan person hjälper vi er med eventuellt skadestånd som ni tvingas betala.

Vi betalar advokat- och rättegångskostnader

När du har köpt hus kan det uppstå en tvist med tidigare ägare. Har ni svårt att enas kan vi hjälpa till med advokat- och rättegångskostnader.

Hjälp vid hussvamp

Hussvampen är husets värsta fiende. Den livnär sig på trä och påverkar träets bärande styrka. Med vår villaförsäkring får du ett skydd som ersätter både sanering och reparation. Om du skulle drabbas kontaktar du vår samarbetspartner Nomor på telefonnummer 0770-160 207 eller gör en skadeanmälan på Nomor.se Länk till annan webbplats..

Allvarlig sjukdom på semestern

Med vår försäkring får både du och din familj ett skydd vid sjukdom eller olycksfall på resan. Försäkringen ersätter läkarbesök, behandling, operation och sjuktransport.

POOL OCH SPABAD

Har du en utomhuspool eller ett spabad behöver det finnas med på ditt försäkringsbrev för att försäkringen ska gälla. Om du inte hittar uppgifter om det där måste du kontakta oss och lägga till det. Kom också ihåg att spabad utomhus ska vara tillräckligt uppvärmt för att förhindra att det fryser.

ID-skydd om någon stjäl din identitet

Om någon obehörig får tag i dina personliga uppgifter kan de använda dem för att till exempel söka och utnyttja krediter, ta emot bidrag, teckna mobilabonnemang, beställa varor eller till och med komma över lagfarten till din fastighet. Med vårt ID-skydd hjälper vi dig att begränsa konsekvenserna av en ID-stöld. Drabbas du av en ID-stöld och har din boendeförsäkring hos oss hör du av dig på 0770-456 091 eller dina@id-skydd.se.

Hjälp vid trakasserier på nätet

Skulle du eller någon i ditt hushåll bli utsatt för kränkande innehåll på internet kan du få professionell assistans genom Näthjälpen. Det kan röra sig om mobbning i sociala medier, bilder som publicerats utan ditt samtycke eller falska profiler som skapats i ditt namn. Tjänsten ingår i din försäkring och behöver du hjälp, hör av dig på 0770-456 091 eller dina@nathjalpen.nu.

Hemförsäkringen gäller för flyktingar som bor hos dig

Har du också öppnat upp ditt hem för någon på flykt? Vår hemförsäkring gäller kostnadsfritt även för flyktingar du har boende hos dig, oavsett nationalitet.

Så gäller försäkringen för inneboende flyktingar

RättSskydd – din hjälp om du hamnar i tvist

I din försäkring ingår något som kallas Rättsskydd. Den kan hjälpa till med ombudskostnader och rättegångskostnader om du hamnar i tvist med någon. För att rättsskyddsförsäkringen ska gälla måste du anlita en advokat eller jurist. Läs mer om rättskydd här.

Viktig information om försäkringen

Det är viktigt att du läser förköps­informationen. Spara gärna ned den så har du den alltid tillgänglig.

Tillägg till din villaförsäkring

Med Dina Försäkringar slipper du dyra paketlösningar med delar du inte behöver. Istället erbjuder vi en bra grundförsäkring med valbara tillägg. På så sätt kan du få precis det försäkringsskydd som passar dig och dina behov.

Här kan du läsa om våra olika tilläggsförsäkringar.

Med tillägget allrisk byggnad får du ersättning om du själv råkar skada huset eller trädgården genom en plötslig och oförutsedd händelse. Du får också lägre självrisk på vissa skador och åldersavdraget vid skada är högst 10 000 kronor istället för 100 000 kronor.

Med allrisk lösöre (ofta kallad drulleförsäkring) kan du få ersättning om du förlorar eller råkar ha sönder något genom en plötslig olyckshändelse.

Extra reseskydd ger bland annat ersättning om du tvingas avbeställa din resa på grund av akut sjukdom eller olycksfall. Du kan även få en ersättningsresa om någon i familjen skulle sjukskrivas eller bli inlagd på sjukhus mer än halva resan. Dessutom får du högre ersättning vid försening eller bagageförsening.

Tilläggsförsäkringen golf ger ersättning om din golfutrustning blir skadad eller förstörd, helt utan självrisk. Och slår du hole-in-one får du 1 000 kronor!

Tilläggsförsäkringen ger ersättning om dina hästtillbehör blir skadade eller stulna.

Samlingsförsäkringen gäller för smycken, armbandsur och mynt- eller frimärkssamling när värdet är högre än det som vanligtvis ingår i din hemförsäkring. Du väljer själv försäkringsbelopp när du köper försäkringen.

Tilläggsförsäkringen för småbåt ger ersättning om din båt blir skadad eller stulen.

Du som hyr ut din bostad behöver komplettera med en uthyrningsförsäkring. Med den kan du också få ersättning för stöld och skadegörelse som orsakas av hyresgästen.

Tilläggsförsäkringen gäller för värdeföremål som har ett högre värde, till exempel en ring eller en dyr cykel. Med den här tilläggsförsäkringen kan du få ersättning om du skulle förlora eller skada det försäkrade föremålet genom en plötslig olyckshändelse.

VAD KOSTAR VILLAFÖRSÄKRINGEN?

Just nu får du 10% rabatt. Rabatten är avdragen när priset visas.

Frågor och svar om din villaförsäkring

Det har tryckts upp vatten ur avloppsbrunnen i min källare, kan jag få hjälp med avfuktning?

Ja, försäkringen gäller för skada på huset när vatten trängt upp ur avloppet och du kan få ersättning för avfuktning i källaren.

Det är översvämning och vatten rinner in via ytterdörren i huset, vad ska jag göra?

Försök leda vattnet åt ett annat håll och pumpa eller ös ut vatten så fort som möjligt. Är det ett besvärligt läge kontakta Räddningstjänsten.

Frysen gick sönder och massor av mat förstördes. Ersätter min hemförsäkring skadorna?

Det kan vara mycket besvär när en frys går sönder. Du får ersättning för maten som blivit förstörd och frysen – förutsatt att du äger frysen. Är frysen ny får du högre ersättning än om den är äldre. Du betalar en självrisk på 1 500 kronor eller högre.

Får jag ersättning om ett träd blåser ned på huset?

Faller ditt träd över det egna huset ersätter försäkringen kostnaden för att avlägsna trädet från huset och även skadorna på huset. Kostnaden för att få bort trädresterna från tomten ersätts inte. Faller ditt träd över grannens hus ska ersättning lämnas genom grannens försäkring.

Gäller min försäkring när vatten trängt in genom grunden eller ytterväggen?

Nej, försäkringen gäller inte när vatten trängt in genom grunden eller fasaden. Däremot gäller den när vatten strömmat direkt från markytan in i byggnad genom exempelvis en ventil eller dörröppning eller när vatten trängt upp ur avloppet.

Gäller villaförsäkringen om blixten slår ner och skadar huset?

Ja, försäkringen gäller för skador orsakade av blixtnedslag.

Gäller villaförsäkringen även när jag bygger om villan?

Ja, det gör den. Den gäller även för byggnadsmaterial och verktyg till ett visst värde. Se försäkringsvillkoren för mer information.

Hur gäller villaförsäkringen för mitt spabad / min pool?

För att kunna få ersättning för ditt spa eller din utomhuspool måste det finnas med på ditt försäkringsbrev. Därför är det viktigt att du kontaktar oss om du nyligen skaffat ett spa eller en pool så att vi kan lägga till det till din försäkring. Vår rekommendation är att du även lägger till vår tilläggsförsäkring Allrisk byggnad och tomtmark.

Hur mycket ska det blåsa för att jag ska få hjälp av min försäkring?

Vid storm som är vindhastigheter över 21 meter per sekund ersätts skadorna. Men redan vid en medelvind på 14 meter per sekund kan det blåsa 21 meter per sekund i byarna och självklart hjälper din försäkring dig då.

Jag har ett till hus som jag vill försäkra på samma fastighet. Hur gör jag?

Hör av dig till oss så hjälper vi dig att lägga till huset i din försäkring.

Jag har fått skadedjur i mitt hus. Hur gäller försäkringen?

Hjälp med sanering av skadedjur och träskadeinsekter ingår i din villaförsäkring och fritidshusförsäkring hos oss. Du behöver inte betala någon självrisk. Bor du i hyreslägenhet eller bostadsrätt ska du kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Skadedjur inkluderar råttor, möss och insekter så som getingar. Träskadeinsekter är till exempel husbock och hästmyror. Har du drabbats av skadedjur läs mer under Anmäl skada - Mitt hem och mina saker - Skadedjur om hur du gör för att få hjälp.

Min dotter ska studera på annan ort. Gäller min hem/villahemförsäkring?

Nej, din hemförsäkring gäller inte för din dotter när hon har flyttat hemifrån. Hon behöver en egen hemförsäkring, till exempel Hem Max 27 som är särskilt anpassad för ungdomar. Läs mer om vår studentförsäkring.

Min inglasade veranda och växthus har skadats av hagel, hur gäller försäkringen?

Har du en villahemförsäkring ersätter den skador på ditt hus och uthus till följd av hagel. Däremot ersätts inte skador på exempelvis växthus.

Mitt altantak har gått sönder efter all snö, kan jag få ersättning för det?

Nej. Du kan endast få ersättning för snötrycksskador på bostadshuset och takkonstruktionen ska ha utförts enligt gällande byggnorm och vara normalt underhållen.

Mitt kök skadades i en brand. Ersätter min villaförsäkring skadorna?

En brand kan förstöra mycket. Beroende på hur omfattande skadan är behöver du förmodligen sanera utrymmet och sedan bygga upp köket på nytt. Du får ersättning från din försäkring. Det skadade köket värderas med hänsyn till kökets ålder och slitage.Tänk på att alltid visa stor aktsamhet när det gäller ljus och eldning.

Måste jag ha en åskledare monterad på min byggnad för att min försäkring ska gälla vid blixtnedslag?

Nej det är inget krav, men fastigheter i utsatta lägen kan ha nytta av en åskledare för att slippa ständigt återkommande skador. Men oftast räcker det med överspänningsskydd som skyddar mot överspänningar som kommer in via el- och teleledningar. Anlita en elektriker eftersom de skydd som finns i handeln som sätts i vägguttag inte ger ett godtagbart skydd.

Stora delar av huset är skadat av vatten som runnit in genom ventiler och det går inte att bo i huset. Kan vi få ersättning för kostnader för att tillfälligt flytta till ett annat boende?

Ja, om det inte går att bo i huset kan försäkringen betala merkostnader för att ni tvingas bo någon annanstans under reperationstiden.

Vem gäller försäkringen för? ( Hemförsäkring och villaförsäkring )

Försäkringen gäller för dig som är försäkringstagare och de hushållsmedlemmar som bor och är folkbokförda på samma adress som du (till exempel sambo). Har du barn under 18 år som inte är folkbokfört på samma adress gäller försäkringen för barnet under den tid han/hon är hos dig (förutsatt att ersättning inte kan fås från annan försäkring).

Har du din försäkring hos ett annat bolag idag?
Om du har din försäkring hos ett annat försäkringsbolag behöver du kontrollera när den slutar gälla där och själv säga upp den.